Intervju

Renzo Daviddi: Referendum je korak u pogrešnom smjeru

Evropska unija, kroz Evropsku komisiju, spremna je pomoći u pronalaženju izlaza iz situacije nastale odlukom Narodne skupštine Republike Srpske da bude raspisan (konsultativni) referendum o odlukama visokog predstavnika, posebno kada su u pitanju Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

U okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) postoji i mogućnost temeljitog pregleda (screening) različitih oblasti, uključujući i zakonodavstvo, i EK može uraditi to i u slučaju Suda i Tužilaštva BiH.

Potreban dijalog

Vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi u intervjuu za “Dnevni avaz” potencirao je upravo tu mogućnost.

Daviddi: Mi smatramo da referendum nije rješenje. Umjesto toga treba razgovarati, povesti dijalog. Sa EU se može razgovarati. U okviru SAA imamo mehanizme “screeninga”. Također, imamo i komitete koji rade s pravosuđem. Neka od pitanja otvorenih kroz priču o referendumu mogu biti razmotrena i ocijenjena .

Jeste li o tome razgovarali sa zvaničnicima RS?

Daviddi: Imao sam sastanke sa zvaničnicima RS. Dio razgovora ticao se referenduma. Objasnio sam stav EU da je to korak u pogrešnom smjeru.

Šta to znači?

Daviddi: To znači da mi smatramo da pitanje, ako uopće postoji, načina na koji rade neke institucije, treba rješavati u institucijama, kroz dijalog i na osnovama konsenzusa.

Šta ste dobili kao odgovor?

Daviddi: Moji sagovornici su me saslušali. Mislim da nisam rekao ništa posebno novo.

Ova poruka rečena je i ranije na raznim nivoima tokom proteklih sedmica. Ona predstavlja stav EU i prenesen je i od viših zvaničnika EU. Nadam se da će oni razmotriti šta smo im rekli.

Moji sagovornici nisu mi kazali šta će uraditi. Mislim da oni sada razmišljaju kako dalje.

Ako njihova odluka bude da referendum bude održan, hoće li Inzko morati posegnuti za svojim ovlastima?

Daviddi: Inzko u svojstvu visokog predstavnika ima ovlasti da se suoči s problemima koji mogu nastati iz ovog konteksta. Dojam je da je bolje za sve da se nađe način da se to izbjegne.

Mislim da je moguće naći političko rješenje. Ono bi se temeljilo na konsenzusu. Time će dogovorene mjere biti neuporedivo lakše provesti.

 Jedan glas

Neki od ljudi s kojima ste razgovarali u Banjoj Luci jasno su kazali da će referenduma biti.

Daviddi: Vidio sam neke od tih izjava nakon mog odlaska iz Banje Luke. Vidjet ćemo. Ne mogu suditi šta će dalje biti.

No, naš je stav jasan. Ne smatramo da je referenudm koristan, niti je to odgovarajući mehanizam za rješavanje problema.

Ali, ako referenduma bude, siguran sam da će međunarodna zajednica odgovoriti jednim glasom. No, nadam se da referenduma neće biti.

Sačekajmo šta će napraviti

Daviddi: Prerano je reći šta će EU uraditi ako referendum bude održan. To su ona hipotetička pitanja na koja je teško dati precizan odgovor i bolje je na njih i ne odgovarati. Sačekajmo da vidimo šta će čelnici RS napraviti .