Intervju

Tadić: Srbija sada želi pregovore o prijemu u EU

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu britanskoj agenciji Reuters da Srbija, poslije hapšenja Ratka Mladića, želi da ubrza nastojanje da uđe u Evropsku uniju i da se obračuna s organizovanim kriminalom i korupcijom.

“Uveren sam da ćemo zadati smrtonosan udarac organizovanom kriminalu i korupciji do kraja mandata ove administracije. Naš pravosudni i bezbednosni sistem se ubrzano reformišu i razvijaju“, rekao je predsjednik Tadić.

Predsjednik Tadić je ponovio da Srbija, poslije hapšenja Mladića, želi da se usredsredi na hapšenje posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića.

Takođe, Srbija želi da pojača borbu protiv kriminala i korupcije, dodao je Tadić, kako je prenio Reuters.

“Nakon Mladićevog hapšenja uveren sam da ćemo rešiti i slučaj Gorana Hadžića…ali i da ćemo moći da prebacimo veći deo sredstava sa potrage za ratnim zločincima na borbu protiv organizovanog kriminala“, naveo je predsjednik Tadić.

On nije želeo da govori o detaljima akcije hapšenja Mladića. “Verovatnoća hapšenja je bila veoma velika i to se konačno i desilo”, rekao je Tadić.

“Mi želimo da se oslobodimo balasta i demona prošlosti”, kaže predsjednik Tadić i dodaje da je Mladićevo hapšenje “preduslov za istinsko i iskreno pomirenje u regionu”.

Govoreći o prijemu zemalja zapadnog Balkana u EU, Tadić kaže da “svi moramo ispuniti sve kriterijume”.

Ne smemo u to unositi stare konflikte i nesporazume”, kaže on.

“Pristupanje čitavog regiona u EU je od ključnog značaja. Izuzetno je važno i da Hrvatska dovrši pregovore o pristupanju. Time će biti stvorene šanse i da Srbija i Crna Gora odmah zatim slede tim putem“, kaže Tadić.

“Za razliku od mnogih drugih zemalja, Srbija se uhvatila u koštac sa velikim problemima u svom društvu. Mi smo započeli reforme pravosuđa čak i pre početka pregovora o pristupanju EU”, navodi predsjednik Tadić.

 

Informer.ba