Izdvojeno Politika Vijesti

Inzko: MZ se neće miješati u formiranje vlasti u BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tvrdi da se međunarodna zajednica neće miješati u formiranje vlasti u BiH, a informacije o njegovoj navodnoj spremnosti da poništi entitetsko glasanje naziva spekulacijama.
Govoreći o provođenju političke platforme koju su potpisale četiri stranke, a kojom se ignoriše jedan tradicionalni model, odnosno “dejtonski šablon” uspostavljanja vlasti u BiH, Inzko kaže da platforma ima šansu ali je jako delikatno pitanje oko Hrvata.

“Dejtonski šablon kaže da u vlasti moraju biti zastupljena sva tri konstitutivna naroda. Platforma ima šansu, ali jako je delikatno pitanje oko Hrvata. Nova federalna vlada uskoro će obilježiti 100 dana svoga rada, pa neka javnost ocijeni da li je uspješna ili ne“, rekao je Inzko za “Politiku”.

Inzko je najavio da će se pitanjem položaja Hrvata “ozbiljnije” pozabaviti odmah nakon što BiH dobije izvršnu vlast. “U svakom slučaju neke stvari se moraju mijenjati i zato ću ja, odmah poslije konstituisanja vlasti, razmisliti kako se to može popraviti. Hrvat mora biti na čelu Savjeta ministara BiH i ja to podržavam, a HDZ treba da predloži jednog jakog kandidata”, dodao je Inzko.

On tvrdi da nije sugerisao glavnom tužiocu BiH Miloradu Barašinu da podnese ostavku, već da je samo razgovarao sa njim, dodavši da domaće institucije moraju da rješavaju probleme i jačaju ugled tih institucija, uključujući i pravosudne.

Komentarišući činjenicu da nastojanja aktuelne vlasti u Srbiji da “otopi odnose između Beograda i Sarajeva” nema pozitivnog odjeka u bošnjačkim političkim krugovima, Inzko je rekao da podržava inicijative presjednika Srbije Borisa Tadića i njegovu politiku jer je ona konstruktivna i pozitivna.

“Smatram da se to što on radi mora više cijeniti. Oduševljen sam činjenicom da će uskoro posjetiti BiH, ta njegova posjeta biće pozitivan signal za cijeli region, pogotovo za bilateralne odnose između Beograda i Sarajeva”, rekao je Inzko.

Srna/Informer.ba