Politika Udarno Vijesti

Inzko na sastanku s Buzekom: BiH treba vlast i budžet

Formiranje vlasti u Srednjobosanskom kantonu (SBK) je dobrodošla vijest i dokaz da politički lideri mogu postići dogovor, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Politički lideri sada moraju iskoristiti ovaj pozitivan pomak i konačno postići dogovor o formiranju novog Vijeća ministara, izjavio je Incko tokom sastanka sa predsjednikom Evropskog parlamenta Jerzyjem Buzekom, održanom u uredu Delegacije Evropske unije, saopštio je Ured visokog predstavnika (OHR).

“Bez Vijeća ministara i budžeta, državnim vlastima je onemogućeno da izvršavaju svoje dužnosti prema građanima ove zemlje. U isto vrijeme, ovaj zastoj je ugrozio napredak u provođenju reformskog programa u okviru procesa evroatlantskih integracija”, rekao je visoki predstavnik.

“Neodgovorna retorika ne može zamijeniti praktične strategije i mjere koje će preokrenuti ekonomiju i poboljšati situaciju za građane. Takva retorika definitivno neće pomoći u procesu integracija“, rekao je Incko.

Visoki predstavnik je rekao da pojačano prisustvo EU u Bosni i Hercegovini predstavlja dobrodošao poticaj za proces integracija, te je naglasio da međunarodna zajednica ostaje u potpunosti opredijeljena da pomogne ovoj zemlji na putu oporavka i prosperiteta.

“Vrata za članstvo u EU su i dalje otvorena, ali građani Bosne i Hercegovine mogu proći kroz ta vrata samo ako njihovi lideri budu radili zajedno i ostvarili rezultate”, istakao je Incko.

Visoki predstavnik je zahvalio predsjedniku Parlamenta EU na neprekidnoj pažnji i podršci koja se pruža njegovom uredu u okviru aktivnosti na potpunoj implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Onasa/Informer.ba