Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Inzko u VS UN-a: Najveća kriza od Dejtona

BiH se suočava sa jednom od najvećih političkih kriza od kraja rata i Dejtonsko-pariški sporazum, koji je zemlji donio 15 godina mira, izložen je ozbiljnim kršenjima, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, predstavljajući polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

Inzko je ocijenio da su se vlasti Republike Srpske /RS/ nastavile da zalažu za raspad zemlje, da su institucije na državnom nivou pod političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom, navodeći da više od sedam mjeseci nakon izbora, formiranje novih vlasti još nije na vidiku.

Pošto je zakonodavni proces na državnom nivou na mrtvoj tački, proces integracije u EU i evroatlantske integracije je potpuno stao“, rekao je Incko.

Inzko je naveo da je Narodna skupština RS u ovoj teškoj atmosferi, donijela zaključke i odluku da održi referendum, posebno ciljajući državne pravosudne institucije, kao i mandat visokog predstavnika prema Poglavlju – sedam Povelje UN.

Održavanje takvog referenduma bi bilo suprotno Dejtonskom sporazumu i ugrozilo bi ustavni sistem podjele nadležnosti između države i entiteta, utvrđen Mirovnim sporazumom“, smatra je Inzko.

Osim polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik je podnio i poseban izvještaj o nedavnim mjerama vlasti RS u kome je naglasio ozbiljnost situacije i upozorio da se ovi događaji ne smiju smatrati samo kratkoročnim negativnim trendom, navodi se u saopštenju iz OHR-a.

Potreba za međunarodnim prisustvom, kako civilnim tako i vojnim, sa izvršnim mandatom i dalje je očigledna“, ocijenio je Inzko.

Vijeće sigurnosti UN-a održava danas redovnu raspravu o situaciji u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Moonu u kome navodi da da ocjene koje je visoki predstavnik u BiH iznio u izvještaju o BiH, a u kojem se interpretiraju namjere i priroda političkih aktivnosti rukovodstva RS, predstavljaju potpuno netačnu i iskrivljenu predstavu o legitimnim političkim aktivnostima.

I Vlada RS pozvala je Vijeće sigurnosti UN da odbije kako navode nastojanja visokog predstavnika u BiH i drugih, usmjerena na podrivanje Dejtonskog sporazuma i kršenje ljudskih, građanskih i političkih prava koja su građanima BiH garantovana tim sporazumom.

 

Srna/Informer.ba