Politika Udarno Vijesti

Inzko: Nema smisla da se državni novac troši na Mladića

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da podržava politiku Borisa Tadića i ocijenio da će posjeta predsjednika Srbije Sarajevu biti pozitivna za cijeli region.

“Podržavam inicijative predsjednika Tadića i njegovu politiku jer je ona konstruktivna i pozitivna. Smatram da se to što on radi mora više cijeniti”, kazao je Inzko u intervju za srbijansku štampu.

Inzko je ocijenio da još ima “puno deficita” u odnosima Sarajeva i Beograda, i da bi obje strane mogle učiniti mnogo više. Inzko je govorio i o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

“On je veliki talenat i u pozitivnom i u negativnom smislu. Volio bih da ovo prvo više koristi. Ja sam mu čak rekao da je mogao da bude lokomotiva u regionu“, rekao je Inzko o Dodiku i nastavio: “Ali, on stvarno razvlači živce i međunarodnoj zajednici, i ovdje, u Federaciji BiH”.

Na pitanje o tome kako vidi BiH i Dodika kroz dvije godine, Inzko je odgovorio da “BiH vidi kao kandidata za EU i članstvo u NATO, kao jedinstvenu državu sa dva jaka entiteta“, a da Dodikovo mjesto zavisi od njega samog: “Što se tiče Dodika, on će sam odrediti svoju budućnost”.

Na podsjećanje da je kritikovao Republiku Srpsku zbog odluke da finansira odbranu haškog optuženika za ratne zločine Ratka Mladića, Inzko je ponovio da “nema potrebe da se (na to) troši državni novac jer je to novac poreskih obveznika – a to su i majke Srebrenice, što znači da bi i njihov novac išao u odbranu Mladića koji će po službenoj dužnosti dobiti advokata”

 

Onasa/Informer.ba