Izdvojeno Politika Vijesti

Inzko: Nema ukidanja Suda i Tužilaštva BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da međunarodna zajednica neće dozvoliti da državne nadležnosti poput Suda i Tužilaštva BiH budu poništene ili na drugi način ograničene iz bilo kojeg entiteta, jer bi to predstavljalo “direktno ugrožavanje Dejtonskog sporazuma”, pa samim tim i države BiH.

Inzko je rekao da zaključci i odluka o referendumu, koji su u Narodnoj skupštini Republike Srpske /RS/ usvojeni 13. aprila, sugerišu da ona može odlučivati o državnim pitanjima i dodao da ne može biti nikakvih pregovora o nadležnostima koje je država dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Ako stranke žele ponovo da pregovaraju o nadležnostima, onda to moraju učiniti kroz konstruktivan proces ustavne reforme. Međunarodna zajednica dijeli ovo mišljenje i neće dozvoliti da uspiju pokušaji narušavanja državnih pravosudnih institucija”, rekao je Inzko za “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, entiteti nisu morali dati BiH pravo na državni sud i tužilaštvo, a država ima ova prava u skladu sa Dejtonskim sporazumom, zbog čega ove institucije djeluju u skladu sa zakonima koje je usvojio parlament BiH, a ne Narodna skupština RS ili parlament FBiH.

“Kada su ovi zakoni usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, nijedan predstavnik iz RS, uključujući predstavnike SNSD-a, nije glasao protiv. Entitetski veto, takođe, nije korišćen u ovom slučaju. Osim toga, Ustavni sud BiH, koji je dejtonska institucija, eksplicitno je potvrdio ustavnost Suda BiH
“, naveo je Inzko.

On je dodao da BiH mora povećati sredstva namijenjena državnom pravosuđu i da se mora osigurati da i entitetske i kantonalne agencije za provođenje zakona daju svoju punu podršku državnim pravosudnim institucijama i da adekvatno sankcionišu kriminalce.

“Ako predsjednik, Vlada i parlament RS žele da se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala, onda treba da rade na jačanju Suda i Tužilaštva BiH i tada će imati moju punu podršku. Napadi na pravosudne institucije čine život jednostavnijim za kriminalce i stvaraju osećaj nesigurnosti među građanima“, naveo je Inzko.

 

Srna/INFORMER.BA