BiH Intervju Udarno Vijesti

Inzko: Nema željezne zavjese za BiH

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je u intervjuu za Agenciju FENA komentirao implikacije ulaska Hrvatske u EU u kontekstu  teza da će BiH  biti izolovana od Evrope.

Na pitanje hoće li BiH ostati iza “željezne zavjese”, nakon ulaska Hrvatske u EU,  visoki predstavnik  je kategorično odgovorio da su vrata EU otvorena za BiH  i da nema  “željezne zavjese”.

– Evropska unija je nebrojeno puta jasno rekla da zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH, imaju evropsku perspektivu. Vrata EU su otvorena za BiH, ali na institucijama ove zemlje je da ispune uslove za to. U tom smislu, činjenica da će Hrvatska za nekoliko mjeseci postati članica EU može biti motiv za BiH da ubrza vlastite napore ka članstvu u BiH – kazao je Inzko i dodao da ulazak Hrvatske u Evropsku uniju predstavlja i izazov i priliku za BiH.

Pojasnio je da u prvoj fazi, zahtjevi i prilagođavanja mogu biti bolni. – Ali, to je istovremeno i prilika za institucije BiH da razviju vlastite sposobnosti u smislu donošenja odluka i njihovog provođenja, što će biti korisno za perspektivu BiH da i sama postane članica. I bukvalno i figurativno, ulazak Hrvatske će BiH  približiti Evropskoj uniji. EU je opredijeljena da pomaže vlastima u BiH. Sve što se sada traži je da se političari, vlasti i institucije fokusiraju na realizaciju programa približavanja EU – kazao je visoki predstavnik.

Na pitanje vjeruje li u opstojnost BiH i da li su konstantna podrivanja njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta „predaleko otišla“, odgovorio je  da je zabrinut kad čuje takve izjave i zato je smatrao da je bitno da skrene pažnju Vijeću sigurnosti UN-a na to pitanje.

– Jednostavno rečeno- BiH je tu, i tu će i ostati. Što prije neki lideri to shvate, to bolje. Priča o raspadu BiH je samo to – prazna priča. Međunarodna zajednica nikada neće dopustiti da se takvo nešto dogodi –   poručio je Inzko.

Naglašava da bi bilo bolje za sve da oni koji rade na ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje iskoriste svoju energiju da naprave nešto dobro za ovu zemlju.

– Umjesto što traće vrijeme pokušavajući da zarade kratkotrajne političke bodove, treba da se fokusiraju na pitanja koja su zaista važna za građane: rast ekonomije, borba protiv korupcije, jačanje vladavine zakona, razvoj zdravstva i obrazovanja, izgradnja bolje budućnosti. To su ciljevi za koje se vrijedi boriti – rekao je Inzko.

U nastavku razgovora komentirajući ocjene političkih analitičara i javnosti da nejedinstvenost i suprotstavljeni stavovi članica PIK-a i uopće međunarodne zajednice u pogledu BiH doprinose njenoj nestabilnosti i dovede u pitanje njen opstanak, Inzko je rekao: “dopustite da još jednom ponovim: opstanak BiH nije upitan”.

– Jednoglasan stav Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i Vijeća sigurnosti UN-a uvijek je bila nedvosmislena podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu ove zemlje. Kao dokaz je i posljednji komunike Upravnog odbora PIC-a, koji je objavljen prije samo dvije sedmice, kao i brojna prethodna saopštenja. Što se tiče međunarodne zajednice, jedna stvar je jasna: postizanje napretka potrebnog da se osigura bolja budućnost za BiH je naš zajednički cilj. Ništa manje od toga – precizirao je Inzko.

Pojasnio je  da činjenica da ponekad članovi PIC-a i međunarodne zajednice imaju različita mišljenja o tome kako postići taj cilj ni na koji način ne podrazumijeva da se promijenila osnovna, dogovorena politika.

– Međunarodna zajednica je dokazala svoju odlučnost da svakodnevno pomaže BiH i u to niko ne treba da sumnja – kazao je visoki predstavnik.

Na pitanje može li se BiH demilitarizirati i postati članica NATO-a, visoki predstavnik je odgovorio da je pitanje demilitarizacije neproduktivno skretanje pažnje sa stvarnih zadataka koje treba završiti.

– Još u januaru 2003., na zvaničnoj prezentaciji tokom sastanka političkih direktora Vijeća za provedbu mira u Briselu, vlasti BiH su, uime jednoglasnog dogovora Predsjedništva BiH, prezentirali uvjerljivu kandidaturu za NATO-ov program Partnerstvo za mir, kao primarni politički cilj. Tom prilikom, vlasti su se obavezale da će dogovoriti i provesti neophodne reforme odbrambenih struktura BiH, uključujući i njene oružane snage. Reforma koja je uslijedila bila je, a i dalje jeste, jedna od najuspješnijih reformi koje su provedene u BiH.  Dva entiteta potom su potpisala sporazum 2005. godine, kojim su se dogovorili da (u skladu sa članom III (5) a) Ustava BiH) prenesu sve nadležnosti entiteta u oblasti odbrane na institucije BiH, te prihvatili da sve nadležnosti koje su entiteti prenijeli u potpunosti i isključivo izvršavaju institucije BiH. Kao rezultat, isključiva nadležnost Bosne i Hercegovine za odbrambena pitanja proističe iz Ustava Bosne i Hercegovine i iz Sporazuma o prijenosu nadležnosti koji je potpisan u skladu s Ustavom – podsjetio je Inzko.

Naglasio je da  su prošlog mjeseca, članice NATO-a koje su istovremeno članice PIC-a te Japan, pozvali nadležne vlasti BiH da dokažu opredijeljenost za evroatlantske integracije na koju se ova zemlja obavezala, tako što će poduzeti ubrzane korake da se provedu potrebne mjere kojima bi se omogućila registracija perspektivne imovine odbrambenih struktura, uz puno poštivanje odluke Ustavnog suda o državnoj imovini.

–  Isuviše puno vremena već je izgubljeno otkako je BiH ponuđena prilika da se u potpunosti uključi u Akcioni plan za članstvo u NATO-u prije više od dvije godine – upozorio je Inzko.

Na pitanje o najnovijoj američkoj inicijativi za sazivanje konferencije za rekonstrukciju vlasti u FBiH, visoki predstavnik je rekao da je takva diskusija veoma konstruktivna.
– Uostalom, ljudi iz cijele Federacije su nam sami rekli da bi voljeli da je njihova vlada manje birokratska, a više efikasna – pojasnio je Inzko.

Na kraju razgovora za Agenciju FENA, na pitanje hoće li i narednu godinu biti naš sugrađanin, ili će OHR biti zatvoren, Valentin Inzko  je odgovorio da je njegova želja  da kaže da je zadatak OHR-a završen, ali je politika međunarodne zajednice da se OHR neće zatvoriti prije provedbe programa „5+2“ i koji je odgovornost lidera ove zemlje.

– Na sjednici održanoj prošlog mjeseca, Upravni odbor PIC-a još jednom je naglasio potrebu da se program „5+2“ provede do kraja prije zatvaranja OHR-a, i dao punu podršku OHR-u. Moja je želja da budem u prilici da kažem da je naš zadatak ovdje završen i da je Bosna i Hercegovina čvrsto na putu ka evroatlantskim integracijama. Međutim, na vašim izabranim vođama je da nas dovedu do te tačke – poručio je na kraju intervjua za Agenciju FENA visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

 

Informer.ba