Politika Vijesti

Inzko: OHR neće nametati odluke u vezi sa Statutom grada Mostara

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poručio je danas da OHR neće nametati nikakve odluke u vezi sa Statutom grada Mostara.

Nećemo nametati nikakva rješenja. Danas smo započeli ciklus razgovora, ovo nisu bili pregovori već razgovori. I samo ćemo pomagati da se stavovi približe. Odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati, a mi moramo učiniti sve da nađemo zajedničko rješenje“, rekao je Inzko nakon sastanka kod mostarskog muftije Seida Smajkića.

Inzko je rekao da je došao u Mostar da bi čuo mišljenje muftije Smajkića, kao i glas bošnjačke zajednice, te istakao da vjerske zajednice mogu učiniti puno na pomirenju.

Visoki predstavnik rekao međunarodna zajednica želi da Mostar postane grad sa budućnošću. ”Želimo da Mostar bude grad potencijala u kojem su se riješili problemi i da svako gradi povjerenje i da niko ne bude manje Hrvat, Bošnjak ili Srbin”, kaže Inzko.

Muftija Smajkić je nakon sastanka naglasio da je prenio Inzku svoje viđenje situacije u Mostaru i izrazio nadu da će to uticati na donošenje odluke koja bi trebala na zadovoljavajući način riješiti tenzije.

Ustavni sud BiH krajem 2011. godine proglasio je neustavnim dijelove mostarskog statuta i naložio parlamentu BiH izmjene koje još nisu urađene, tako da bi i održavanje lokalnih izbora u Mostaru moglo doći u pitanje. Pošto političke stranke do sada nisu mogle doći do dogovora, postoje tumačenja da rješenje treba naći OHR koji je i tvorac mostarskog statuta.

 

Srna/Informer.ba