Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Inzko: Otcjepljenje RS bi bio posthumni trijumf Miloševića i dokaz da se etničko čišćenje isplati

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko (Inzko) izjavio je da ne smatra da je moguće otcjepljenje Republike Srpske od BiH, ocijenivši da bi to predstavljalo “posthumni trijumf Slobodana Miloševića i dokaz da se etničko čišćenje isplati”.

Incko je istakao da to međunarodna zajednica nikada ne bi odobrila, a ni on kao visoki predstavnik.

“Raspad Jugoslavije je završen. Daljih otcjepljenja više neće biti”, rekao je Incko u intervjuu za bečki dnevnik “Kurier”.

Na pitanje da li BiH ima perspektivu, Incko je odgovorio da dejtonska BiH najprije treba da postane u potpunosti funkcionalna, te da kroz promjenu Ustava svim građanima treba otvoriti mogućnost da se kandiduju za bilo koju funkciju u državi, jer su “manjine sada isključene iz toga”.

“Međutim, dugoročno gledano, punopravno članstvo u EU i NATO je jedina perspektiva /za BiH/. Evropa je mirovni projekat i tek kada sve države ‘starog kontinenta’ budu dio EU, taj projekat će biti zaključen”, rekao je visoki predstavnik u BiH.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Incko je ocijenio da bi kinesko-tajvanski model koji podrazumijeva “intenzivnu saradnju u svim oblastima” mogao biti rješenje problema.

“Od toga bi Srbi u centralnom i južnom Kosovu najviše profitirali, bez formalnog priznanja (nezavisnosti)”, rekao je Incko.

On je ocijenio da su srpski političari u teškoj situaciji, jer se “pozivaju na UN Rezoluciju 1244”, ali model koji je predložio bio bi izvodljiviji.

“Sa druge strane imamo mnoge važne države kao što su SAD ili Francuska i još 100 drugih zemalja koje su priznale Kosovo. Sada je potreban pragmatizam”, zaključio je Incko.

 

Srna/Informer.ba