Izdvojeno Politika Vijesti

Inzko: Podrška međunarodne zajednice umjerenim stavovima i postizanju konsenzusa

Novo i značajno opredjeljenje koje pokazuje međunarodna zajednica podržat će umjerene stavove i postizanje konsenzusa u Bosni i Hercegovini, rekao je jučer visoki predstavnik Valentin Inzko u svom obraćanju kanadskim stručnjacima za vanjsku politiku, saopćeno je danas iz OHR-a.

Visoki predstavnik je održao govor na Univerzitetu u Ottawi tokom drugog dana svoje posjete Kanadi. U ponedjeljak je visoki predstavnik razgovarao s ministrom vanjskih poslova Johnom Bairdom i drugim visokopozicioniranim zvaničnicima iz političkog života koji se bave pitanjem Zapadnog Balkana.

Visoki predstavnik je rekao da putem “zahtjevne misije” izgradnje konsenzusa, međunarodna zajednica “mora i dalje ohrabrivati dijalog bez obzira kako nepomirljivi bili početni stavovi stranaka”. 

Naglašavajući suštinsku političku činjenicu koju bosanskohercegovački lideri na svim stranama izgleda često zaboravljaju, visoki predstavnik je jasno rekao da će “entiteti i država biti jaki samo kada su jaka oba nivoa vlasti, a i jedni i drugi će biti još jači samo ukoliko zajednički rade i ukoliko se državi pruži podrška koja joj je potrebna da bi bila efikasna”.

Fena/Informer.ba