BiH Izdvojeno Vijesti

Inzko posavjetovao Barašina: “Milorade, svoj godišnji odmor spoji sa ostavkom”

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sastao se u utorak, 15. juna, sa glavnim državnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom. Sastanak je održan van protokola, privatno.

Kako “Slobodna Bosna” pouzdano saznaje iz izvora bliskih sudionicima sastanka, razlog za susret sa Barašinom bilo je Inzkovo “prijateljsko insistiranje” da Barašin sam ponudi ostavku na mjesto državnog tužioca, kako austrijski diplomata ne bi morao da posegne za bonskim ovlastima i smijeni ga u ime OHR-a. Barašin je Inzku rekao da ne želi dati ostavku i da se ne osjeća krivim. Inzko je kazao da ipak postoje snimci rukovanja Barašina sa “kriminalcima“, na šta je državni tužilac rekao da to nije nikakav dokaz jer se on “na dnevnoj osnovi rukuje sa stotinama osoba”.

Inzko je kasnije Barašina zamolio da uzme godišnji odmor, nakon kojeg bi razmislio o ovoj ponudi, a sugerisao mu je da bi bilo idealno da godišnji odmor “spoji” sa ostavkom, na šta je Barašin opet odgovorio da neće podnijeti ostavku. Razlozi Inzkovog insistiranja da glavni bh. tužilac podnese ostavku jesu sve veći medijski pritisci i prezentiranje dokaza da Barašin zaista kontaktira sa osobama iz kriminalnog miljea, s njima sjedi u kafani, rukuje se na javnim mjestima…

Podsjetimo, Barašin je ranije kazao da će podnijeti ostavku ukoliko bilo koji medij objavi dokaz o njegovom susretu sa Slobodanom Tešićem, osobom koja se nalazi na UN-ovoj crnoj listi zbog šverca oružjem. Nakon što su u medijima prikazani audio i video zapisi sastanka kojem prisustvuju Milorad Barašin, Slobodan Tešić, Dragan Kapetina i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, Inzko je odlučio da Barašina sam zamoli za ostavku.

Postoji mogućnost da glavni državni tužitelj, ministar Cikotić, ali i drugi zvaničnici iz državnih institucija budu optuženi za učešće u nezakonitoj trgovini oružjem u zemlje pod embargom i u deblokiranju 2,7 miliona dolara švercerskog novca sa računa BBI banke.

Navodno je zbog objave priloga na FTV-u o Barašinovim sastancima sa krijumčarima oružjem, novinara te televizijske kuće Avdu Avdića fizički napao državni tužilac. Barašin je sve demantovao i rekao da je glavni cilj objavljivanja takvih informacija da se on diskredituje kako bi na njegovo mjesto bio imenovan novi tužilac. Iako je poznato je da je za mjesto glavnog državnog tužioca najdirektniji kandidat Diana Kajmaković, koja je bliska Bakiru Izetbegoviću i SDA, Barašin u svojim posljednjim medijskim istupima nije želio da komentariše ovu tezu.

Osjećam pritiske sa više strana, jer ima više kandidata za novog glavnog tužioca. Pitanje je jesam li uopšte siguran, jer imam informacije i upozorenja da se čuvam. Ovo je sinkronizovana akcija negativnih struja, jer je Tužilaštvo otvorilo mnoge stvari. Meni mandat na čelu Tužilaštva traje još tri i po godine i neću biti ničija kolateralna šteta i dozvoliti montaže“, rekao je Barašin prije mjesec dana medijima u Republici Srpskoj i dodao da još nikada nisu pronađene osobe koje su opljačkale njegov stan u februaru prošle godine koje su otuđile njegov laptop i “određenu količinu drugih predmeta“, prenosi “Slobodna Bosna“.

 

Informer.ba