Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Inzko pozvao na uregentnu uspostavu državne vlasti

Sektor energetike i okoliša predstavlja ogroman razvojni potencijal Bosne i Hercegovine, izjavio je danas u Sarajevu visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uoči održavanja javne sesije o temi “Brže u Evropu kroz reformu sektora energetike i okoliša”.

Inzko je pozdravio održavanje spomenutog skupa, upriličenog u organizaciji inicijative “Građani za Evropu” koja okuplja 38 bh. asocijacija te istaknuo značaj zagovaranja procesa koji ubrzavaju put ka evropskim integracijama.

Fokusirajući se na pitanje pokretanja ekonomije u BiH, visoki predstavnik je ukazao na neophodnost uspostave vlasti na državnom nivou kao preduvjeta za političku i ekonomsku stabilnost zemlje, kao i proces stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji.

“Moja poruka je jednostavna – političari moraju odmah formirati organe na državnom nivou. Ukoliko se to ne dogodi postoji opasnost da će ekonomska kriza s kojom se zemlja suočava poprimiti veće razmjere”, upozorio je Inzko.

Podsjetio je na negativne implikacije koje može imati procjena Međunarodne agencije za kreditnu sposobnost koja je Bosni i Hercegovini promijenila ocjenu kreditnog rejtinga s kategorije “stabilan” na kategoriju “negativan”, a što je posljedica političke nestabilnosti BiH.

Inzko, nadalje, upozorava da politička nestabilnost negativno utječe na proces investiranja u BiH te još više pogoršava ionako tešku situaciju o pitanju nezaposlenosti.

Precizirao je da negativan kreditni rejting može reflektirati na pristup finansijskim tržištima i politike komercijalnih banaka, te uzrokovati porast kamatnih stopa, što bi predstavljalo dodatno opterećenje za građane i poslovne subjekte u BiH.

“To je novi snažan udarac za ekonomiju BiH i životni standard njenih građana, kazao je Inzko, navodeći da je odsustvo konstruktivnog angažmana u BiH dovelo do blokiranja svih velikih investicija u infrastrukturu u sektoru električne energije, kao i raspodjele dijela sredstava od ukupnih prihoda od cestarina u iznosu višem od 20 miliona KM, a sve je propraćeno i značajnim padom direktnih stranih ulaganja u BiH
“.

U niz negativnih ekonomskih trendova uvrstio je i neusvajanje globalnog fiskalnog okvira za period 2011.-2013. od Fiskalnog vijeća što sprječava raspodjelu sredstava iz aranžmana s MMF-om, kao sredstava makrofinansijske pomoći EU, te ponovno pozvao na konstruktivan angažman predstavnika vlasti u BiH.

Održavanje javne sesije pozdravio je ambasador Kraljevine Švedske u BiH Bosse Hedberg, istaknuvši riješenost njegove zemlje da podrži pozitivne procese u BiH, odnosno dijalog predstavnika civilnog društva i vlasti u BiH na dobrobit bh. građana.

Na značaj projekata u sektoru energetike i okoliša ukazale su i voditeljica inicijative “Građani za Evropu” Amra Selesković, i članica Tima stručnjaka u ovoj inicijativi Lena Bratić, potcrtavajući haotičnost koja vlada u navedenom sektoru, te neophodnost uspostave institucionalnog i zakonskog okvira za efikasnije upravljanje u oblastima energetike i okoliša.

Odgovarajući na novinarske upite, Inzko je pozdravio imenovanje rukovodstva Predstavničkog doma PSBiH, uz uvjerenje da će uslijediti i novi pozitivni koraci koji će rezultirati uspostavom vlade na državnom nivou.

Javna sesija u Sarajevu, posvećena pitanjima energetike i okoliša u kontekstu evropskih integracija, organizirana je u okviru nastavka realizacije inicijative „Građani za Evropu“ kojom se promoviraju načela i posvećenost na planu izvršavanja zahtjeva građana u oblastima energetike i okoliša, rada i zapošljavanja te poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Realizaciju inicijative predvodi Udruženje VESTA, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika Valentina Inzka, uz potporu Kraljevine Švedske i SIDA-e i u saradnji s Direkcijom za evropske integracije BiH.

 

Fena/Informer.ba