BiH Udarno Vijesti

Inzko: Pravda sada može biti zadovoljena

Hapšenje Ratka Mladića znači da pravda sada može biti zadovoljena, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Pozdravljajući hapšenje, Inzko ga je opisao kao potvrdu činjenice da “nema nedodirljivih”.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da će hapšenje Mladića “pomoći da se sruše prepreke pomirenju u Bosni i Hercegovini”.

Inzko je rekao da će to i ukloniti prepreke boljoj saradnji širom regiona.

“To će imati pozitivan uticaj na odnose u jugoistočnoj Evropi, naglasio je Inzko”.

OHR je blisko sarađivao s Međunarodnim tribunalom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i drugim organizacijama i agencijama u hapšenju haških optuženika i uništavanju mreža podrške, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, dodajući da današnje hapšenje predstavlja kulminaciju višegodišnjeg napornog rada.

Inzko je rekao da hapšenje ima posebno značenje za porodice žrtava genocida u Srebrenici, žrtve i preživjele etničkog čišćenja, one koji su izdržali opsadu Sarajeva te civile u svakom gradu u Bosni i Hercegovini koji je bio na nišanu Mladića.

-“Ratko Mladić će u sudu odgovarati na optužbe protiv njega. Suočit će se sa svjedocima i bit će mu predočen dokazni materijal”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

“Traženje istine predstavlja srž pravde i pravda će biti zadovoljena”, istaknuo je.

“Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata. U bijegu je od 25. jula 1995. godine. Faza suđenja za ratne zločine u Haškom tribunalu, što se tiče Bosne i Hercegovine, sada ulazi u završnu fazu. Međutim, još je mnogo osoba optuženih za ratne zločine i ti pojedinci moraju biti izvedeni na suđenje u domaćim sudovima”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Međunarodna zajednica će nastaviti da radi na tome da osigura da pravosuđe BiH uživa svu podršku potrebnu da izvrši taj zadatak.

 

Fena/Informer.ba