Izdvojeno Politika Vijesti

Inzko predložio zajedničke sjednice Vlade RS-a i Vlade FBiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko predložio je danas održavanje zajedničkih sjednica vlada Republike Srpske /RS/ i Federacije BiH /FBiH/, a poželjno je i prisustvo članovaVijeća ministara BiH, radi rješavanja otvorenih pitanja.

“Na tom području nema gubitnika, svi bi samo mogli dobiti“, rekao je Inzko novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem.

Visoki predstavnik izrazio je zadovoljstvo što je Vlada FBiH svjesna svojih izazova i što je ozbiljno prionula na rješavanje najvažnijih pitanja za građane Federacije.

“Veliki dio našeg razgovora bio je posvećen ekonomskim pitanjima pošto, ubijeđen sam, a i premijer Nikšić takođe, da BiH ima ogromne potencijale na ekonomskom području“, rekao je Inzko precizirajući da je razgovarano o izgradnji hidroelektrana, o šumarstvu, autoputevima, infrastrukturi te turizmu.

Ističući da su najveće rezerve BiH ljudski resursi Inzko je dodao da je razgovarano i o konkretnim investitorima iz inostranstva koji bi ulagali u FBiH.

Nikšić je istakao da Vlada FBiH želi da bude vlada svih građana Federacije bez obzira što neke političke partije nisu zadovoljne njom, prije svega zbog toga što nisu dio Vlade.

Federalni premijer je nakon razgovora sa Inzkom, koga je upoznao o dvomjesečnom radu svog kabineta, istakao da Vlada FBiH želi da bude vlada svih građana ovog entiteta.

“Upoznao sam viskog predstavnika o tome šta i kako radimo, sa atmosferom, sa činjenicom da radimo kao tim i da su sve odluke vlade do sada donijete jednoglasno“, rekao je Nikšić.

PITANJE HRVATA INZKOV PRIORITET!

Valentin Inzko  je najavio  danas da će se nakon formiranjaVijeća ministara BiH pozabaviti pitanjem položaja Hrvata u BiH.

Ističući da je zadovoljavanje nekih želja Hrvata za njega prioritet, Inzko je rekao da oni moraju imati osjećaj da je BiH njihova domovina.

“Bez Hrvata nema BiH”, rekao je Inzko nakon razgovora sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem.

Prema Inzkovim riječima, Hrvati su svojim znanjem i talentima, te u ekonomiji dali veliki doprinos BiH, ali su u izvjesnom smislu frustriranim svojim položajem, čime će se on lično baviti nakon formiranja Vijeća ministara.

“Želim da svi konstitutivni narodi imaju ista prava i isti osjećaj da su dobrodošli, da je ovo njihova zemlja, ali ne samo osjećaj, nego i pravno gledano da je tako“, istakao je visoki predstavnik.

On je najavio mogućnost formiranja manje radne grupe za razmatranje položaja Hrvata.

“Želim da se maksimalno izađe u susret željama hrvatskog naroda, ali tu je potrebna jedna zajednička platforma svih hrvatskih institucija, intelektualaca, opština i kantona kako bi se mogli baviti ovim pitanjem”, zaključio je Inzko.

On je rekao da je sa Nikšićem započeo pitanje kako bi se u budućnosti mogle zadovoljiti neke želje Hrvata kao konstitutivnog naroda.

“Da li će to biti TV, neki kanal, o tome nije razgovarano”, rekao je Inzko, koji je najavio da će o svemu ovome razgovarati i sa HNV.

 

Srna/Informer.ba