Politika Udarno Vijesti

Inzko: Sud i Tužilaštvo BiH su ključne državne institucije

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je danas da su Sud i Tužiteljstvo BiH ključne državne institucije za osiguranje vladavine prava u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Državne institucije kao što su Tužiteljstvo i Sud BiH moraju imati podršku svih organa vlasti i imati finansijsku podršku da bi mogli izvšavati svoje nadležnosti”, istaknuo je Inzko nakon posjete ovim institucijama i razgovora s predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso i rukovoditeljicom Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH Vesnom Budimir.

Inzko je u izjavi za medije kazao da nema nikakve dileme u pogledu ustavnosti Zakona o Sudu BiH te naglasio da je ona već u dva navrata potvrđena odlukama Ustavnog suda BiH, kojima je, istovremeno, potvrđen status Suda i Tužiteljstva BiH kao ustavnih kategorija.

“Došao sam ovdje da dam podršku i Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH i smatram da podršku ovim institucijama treba da daju svi građani, pošto bez vladavine prava nema ni države“, kazao je Inzko, potcrtavajući da samo pravo i vladavina prava spašavaju Bosnu i Hercegovinu.

Komentirajući novinarski upit o tome da li smatra da Sud i Tužiteljstvo BiH dobro obavljaju svoj posao, Inzko je odgovorio potvrdno, uz ocjenu da oni odgovorno i neovisno rade, te podsjećajući na teškoće koje se ogledaju u kompleksnosti i velikom broju slučajeva, te potrebom za saslušanjem velikog broja svjedoka.

Ocijenio je, istovremeno, da je potpuno neopravdano kritikovati Sud BiH, s obzirom na to da neki slučajevi uopće nisu ni došli do ovog suda.

Inzko nije želio komentirati pozive za ukidanje dviju državnih institucija, te je ponovio da je u Sud i Tužiteljstvo došao s namjerom da im da punu podršku, navodeći da sve evropske države imaju takve institucije i da te institucije moraju da rade neovisno, ilustrirajući to primjerom angažmana pravosudnih institucija u susjednoj Republici Hrvatskoj.

 

Fena/Informer.ba