Politika Udarno Vijesti

Inzko u Tokiju: Japan je odigrao ključnu ulogu u poslijeratnom oporavku BiH

Japan je odigrao ključnu diplomatsku i ekonomsku ulogu u poslijeratnom oporavku Bosne i Hercegovine, izjavio je u utorak visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko u Tokiju, te je apelirao na japanske kompanije da ovu zemlju imaju u vidu kao osnovu za investicije i proizvodnju.

Kako se navodi u saopćenju iz OHR-a, danas je drugi dan dvodnevne posjete visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU Tokiju, tokom koje je održao sastanke s visokim zvaničnicima u japanskom Ministarstvu vanjskih poslova te održao uvodni govor u Japanskom institutu za međunarodne odnose.

U svom obraćanju, Inzko je skrenuo pažnju na duboki osjećaj solidarnosti među građanima BiH za građane Japana nakon zemljotresa u martu i podsjetio na činjenicu da su zahvaljujući spontanoj građanskoj inicijativi u BiH prikupljena sredstva za hitnu humanitarnu pomoć.

“Ova gesta je možda bila skromna, barem u pogledu materijalne vrijednosti, ali se nadam da su svi koji su bili direktno pogođeni pronašli makar neku utjehu u činjenici da su građani zemlje na drugoj strani planete, koji su i sami iskusili užasne patnje, ponudili pomoć u trenutku krize”, kazao je Inzko.

Istaknuo je da Japan, zemlja koja je veoma cijenjena u Bosni i Hercegovini, može imati korisnu ulogu i u predstojećem periodu, kada će međunarodna zajednica nastojati da olakša rješavanje suštinskih političkih neslaganja u ovoj zemlji.

“Nezaposlenost, siromaštvo i kriminal, koji predstavljaju naslijeđe političkog razmetanja i nesposobnosti, nanijeli su štetu građanima u cijeloj BiH, ali bi sveopće nezadovoljstvo moglo prisiliti političare da promijene pravac djelovanja”, izjavio je Inzko.

Istaknuo je da će pojačano prisustvo EU “ponuditi građanima BiH usklađenije, dosljednije i snažnije partnerstvo” i kazao da će razdvajanje OHR-a i Ureda specijalnog predstavnika EU od 1. septembra “omogućiti OHR-u da se usredsredi na svoje osnovne zadatke”.

Također je kazao da je postalo, nažalost, jasno da uloga OHR-a utvrđena Daytonskim mirovnim sporazumom ostaje od suštinskog značaja da bi BiH dovršila svoj oporavak.

“OHR mora djelovati dinamično i efikasno, te očuvati okruženje u kojem se teški politički razgovori mogu voditi i uspješno završiti. BiH ima izuzetne prirodne i ekonomske resurse i ima vješte i talentovane građane, ali njenu sposobnost za uspjeh narušavaju političari koji su se navikli na to da služe vlastitim interesima”
, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH.

Ipak, dodao je, da se ova situacija “može i mora promijeniti“.

 

Fena/Informer.ba