Svijet Vijesti

Irak: Uhapšeno 16 članova Al Qaide

Iračke snage bezbjednosti uhapsile su 16 članova Al kaide optuženih za umiješanost u više od 100 ubistava u glavnom gradu, izjavio je viši zvaničnik.

General Ahmed Abu Ragif, pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, optužio je ovu grupu da je izvela ubistvo Alija al Lamija, višeg iračkog političara koji je vodio pregovore sa članovima zabranjene Bat partije nakon američke invazije 2003.

Militanti su pojačali napade posebno na policiju i vojsku u pokušaju da destabilizuju vladu, dok se američki vojnici spremaju da napuste zemlju do kraja decembra, više od osam godina nakon zbacivanja Sadama Huseina.

Uspjeli smo da uhapsimo terorističku grupu odgovornu za nedavna ubistva u Bagdadu“, rekao je Ragif na konferenciji za novinare.

On je dodao da je za cijelu operaciju hapšenja 16 ljudi, uključujući i vođu ćelije, bilo potrebno 20 dana. Takođe je dodao da su snage bezbjednosti pronašle sakriveno oružje i fabriku u južnom Bagdadu gdje su se proizvodile puške sa prigušivačem i bombe.

Ćelija je odgovorna i za propao pokušaj bjekstva iz zatvora 8. maja u Bagdadu kada je 18 ljudi, uključujući vođu Al kaide i višeg iračkog zvaničnika za borbu protiv terorizma, ubijeno u sukobima zatvornika i snaga bezbjednosti.

Srna/Informer.ba