Svijet Udarno Vijesti

Iran odbacio izvještaj IAEA-a kao politički motivisan

Iran je u utorak kao “politički motivisan” odbacio izvještaj UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem je Teheran optužen da pokušava proizvesti nuklearno oružje, objavila je poluslužbena iranska novinska agencija Fars.

Izvještaj IAEA-e je neuravnotežen, neprofesionalan i politički motiviran“, izjavio je Ali Azhar Soltanieh, iranski izaslanik pri IAEA-i, navodi agencija.

IAEA je “ozbiljno je zabrinuta” zbog vojnog karaktera iranskog nuklearnog programa, što je utvrdila na temelju “vjerodostojnih” informacija koje posjeduje, javio je AFP, pozivajući se na povjerljivi izvještaj IAEA-e.

Te informacije naznačuju da je Iran provodio aktivnosti u cilju izrade nuklearne eksplozivne naprave“, dodaje se u izvještaju, prenijela je Hina.

Očekuje se da će SAD i njegovi saveznici iskoristiti izvještaj kako bi zatražili uvođenje još oštrijih sankcija protiv Irana zbog prikrivanja svojih nuklearnih aktivnosti i nesaradnje s inspektorima UN-a.

Soltania je ocijenio da u izvještaju IAEA-e “nema ništa novoga“. “Unatoč spremnosti Irana na pregovore, IAEA je objavila izvještaj…koji će naštetiti njezinom ugledu“, rekao je Soltanieh.

 

Fena/Informer.ba