Svijet Udarno Vijesti

Iran: Postoji rizik od vojne eskalacije

Sekretar ruskog Savjeta za bezbjednost Nikolaj Patrušev ocijenio je da postoji rizik od vojne eskalacije u Iranu, jer SAD, pod pritiskom Izraela, namjeravaju da promijene režim u ovoj zemlji.

Postoji rizik od vojne eskalacije u konfliktu u koji Izrael gura Amerikance“, izjavio je Patrušev ruskom “Komersantu”.

On je dodao da Amerikanci smatraju Iran glavnim problemom i oni bi htjeli da Teheran pređe iz statusa neprijatelja u status lojalnog partnera, te zato nastoje na sve načine da promijene postojeći režim.

Oni primjeljuju ekonomski embargo i pružaju veliku pomoć opozicionim snagama. Već godinama se čuju tvrdnje da Iranci praktično žele da već naredne sedmice naprave atomsku bombu, ali još niko nije dokazao postojanje vojnog plana u iranskom nuklearnom programu“, izjavio je Patrušev.

Patrušev takođe analizira tenzije u Siriji u istom kontekstu.”Žele da kazne Damask, vršeći pritisak na opoziciju, jer je odbio da se odrekne savezništva sa Teheranom”, tvrdi Patrušev.

On je potvrdio da postoje informacije, prema kojima članice NATO-a i arapskih država u Persijskom zalivu postupaju prema scenariju iz Libije.

Ovog puta bitno je da snage upute ne samo Francuska, Britanija i Italija, već možda i susjedna Turska, koja je donedavno održavala prijateljske odnose sa Sirijom“, ocijenio je ovaj ruski zvaničnik.

Patrušev smatra da je Turska u rivalstvu sa Iranom i ima ogromne ambicije.

 

Srna/Informer.ba