Svijet Udarno Vijesti

Iran: Propao pokušaj slanja majmuna u svemir

Iran nije uspio lansirati u svemir raketu u koju su stavili majmuna. Iranska svemirska agencija je izvijestila da su majmuna pokušali poslati u svemir u raketi Kavoshgar-5 tokom iranskog mjeseca Shahrivar, koji traje od 23. avgusta do 22. septembra, piše AFP.

Raketa Kavoshar-5 u kojoj bila kapsula sa živom životinjom nije lansirana” – kazao je iranski zamjenik ministra znanosti Mohammad Mehdinejad-Nouri agenciji ISNA te dodao kako o tome lansiranju nisu izvijestili javnost je ciljevi misije nisu ispunjeni.

Iranski dužnosnici nisu objavili detalje propalog lansiranja. Taj propali pokušaj je udarac iranskim ambicijama za slanje ljudi u svemir i potencijalno na Mjesec. Iran je još u februaru objavio svoje planove za slanje majmuna u svemir. U martu su uspjeli lansirati samo kapsulu bez životinje u njoj u raketi Kavoshgar-4.

Prije septembarskog propalog lansiranja, šef Iranske svemirske agencije Hamid Fazelije kazao da treniraju nekoliko majmuna za potencijalne svemirske letove.

Testirali smo pet majmuna hoće li moći izdržati uvjete kada budu lansirani“- kazao je Fazeli.

Iranski dužnosnici ističu da se nadaju kako će do 2020. godine poslati ljude u svemir, a do 2025. će već biti na Mjesecu.

 

Index.hr/Informer.ba