Svijet Vijesti

Iran: Ubijen još jedan od vodećih iranskih nuklearnih naučnika

Viši iranski zvaničnik okrivio je SAD i Izrael za ubistvo iranskog naučnika Dariusha Rezaija (35), objavila je novinska agencija Fars.

Teroristička američko-izraelska akcija, čiji je cilj bio jedan od najpoznatijih naučnika u zemlji, još je jedan primjer američke netrpeljivosti prema Iranu”, rekao je predsjednik skupštine Ali Laridžani, obraćajući se poslanicima.

Univerzitetskog profesora i doktora fizike, Rezaija, ubio je motociklista u Teheranu. Niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo, koje istražuje Iranska služba bezbjednosti.

Laridžani je, takođe, okrivio “američki avanturizam” za smrt višeg komandanta elitne Revolucionarne garde i još pet osoba u eksploziji nagazne mine.

Amerikanci, koji u svom takozvanom svjetskom upravljanju vide takve mjere kao dopustive, trebalo bi bolje da razmisle o posljedicama“, rekao je Laridžani.

Nekoliko nuklearnih naučnika ubijeno je u Iranu u posljednjih nekoliko godina. Jedan naučnik je ubijen, a drugi ranjen u Teheranu u novembru.

Iran je u sukobu sa SAD i njenim saveznicama zbog svog nuklearnog programa, za koji Zapad tvrdi da je paravan za pravljenje nuklearne bombe. Iran kao veliki proizvođač nafte ovo poriče i tvrdi da je obogaćivanje uranijuma samo u civilne svrhe. Odbijanje Teherana da zaustavi proces obogaćivanja uranijuma dovelo je do uvođenja nekoliko rundi sankcija od UN, EU i SAD.

Srna/Informer.ba