Izdvojeno Svijet Vijesti

Iran zabranio prelet aviona s Angelom Merker

Avion njemačke kancelarke Angele Merkel, koji je letio za Indiju, kasnio je u utorak dva sata jer je Iran zabranio letjelici ulazak u njegov zračni prostor, zbog čega je Berlin pozvao iranskog ambasadora kako bi mu uručio protestnu notu, saopćeno je u Berlinu.

Glasnogovornik njemačke vlade Stefen Seibert izjavio je da je kancelarkin avion, zbog odluke Teherana, morao kružiti nad Turskom oko dva sata i nazvao je incident kršenjem normi diplomatskih privilegija kakvo Merkel, kako je napomenuo, nikad dosad nije doživjela. Seibert je dodao da je Merkel stigla u Indiju s dva sata zakašnjenja.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle izjavio je da je Njemačka pozvala iranskog ambasadora u Berlinu i uručila mu protestnu notu, prenio je AFP.

“Ometanje preleta aviona njemačke kancelarke nad Iranom apsolutno je neprihvatljivo. To pokazuje nepoštovanje prema Njemačkoj, koje nećemo prihvatiti”, naveo je Westerwelle u saopćenju.

“Iz tog razloga sam pozvao iranskog ambasadora. Bit ćemo veoma jasni u poruci da takvo kršenje međunarodnih konvencija neće biti tolerirano u Njemačkoj”, dodao je Westerwelle.

Njemačka kancelarka je putovala u zvaničnu posjetu New Delhiju, prenio je AP. To je bilo njeno prvo zvanično putovanje u inostranstvo novim avionom “Airbus A340 Konrad Adenauer”, njemačkim ekvivalentom američke letjelice.

 

Fena/Informer.ba