Svijet Udarno Vijesti

Iranci oborili američku bespilotnu letjelicu

Iranska vojska saopštila je danas da je oborila američku izviđačku bespilotnu letjelicu na istoku Irana, rekao je vojni izvor državnoj televiziji.

“Iranska vojska je oborila američku letjelicu RK-170 na istoku Irana. Špijunsku letjelicu, koja je oborena uz mala oštećenja, zaplijenile su iranske oružane snage”, javila je državna televizija Al alam.

Iran je oborio letjelicu u vrijeme kada pokušava da umiri reakcije Zapada nakon upada demonstranata u britansku ambasadu u Teheranu u utorak. Demonstracije su izbile nakon što je London najavio da će uvesti sankcije Iranskoj centralnoj banci zbog spornog programa obogaćivanja uranijuma.

Kao odgovor, Britanija je evakuisala diplomatsko osoblje iz Irana i protjerala iranske diplomate iz Londona, a nekoliko drugih članica EU opozvalo je svoje ambasadore iz Teherana.

Vašington i zemlje EU razmatraju mjere ograničenja izvoza iranske nafte od kada je Međunarodna agencija za atomsku energiju izdala izvještaj u novembru u kome tvrdi da ima dokaze da Teheran tajno radi na atomskoj bombi.

 

Srna/Informer.ba