Svijet Udarno Vijesti

Iranski ajatolah: Korištenje Facebooka je grijeh

Facebook je protuislamski, a sudjelovanje u toj internetskoj društvenoj mreži za muslimane je grijeh, ustvrdio je iranski ajatolah Lotfolah Safi-Golpajgani, čije je upozorenje prenijela iranska novinska agencija Isna.

Posjećivanje bilo koje internetske stranice “koja širi nemoral i može oslabiti vjeru je zabranjena i protuslamska aktivnost te je stoga biti njenim članom grijeh“, upozorio je ajatolah i napomenuo da je dozvoljeno posjećivati samo stranice koje “šire vjerska uvjerenja i ne sadrže nikakav nemoral“.

U Iranu je uobičajeno da ajatolasi iznose svoje ocjene pojava u društvu, a te ocjene vrijede i kao neki oblik uredbe. Ne treba, međutim, očekivati da će ocjena ajatolaha Safi-Golpajganija i vladina ograničenja obeshrabriti 17 miliona Iranaca koji koriste internet, navode zapadni mediji.

Ta društvena mreža posebno je popularna među mladima, a od 70 miliona Iranaca 60 posto je mlađe od 30 godina te se procjenjuje da je broj facebook profila Iranaca ogroman.

Iranske vlasti su već blokirale pristup za pet miliona internetskih stranica no upućeniji iranski “internauti” uspijevaju zaobići blokade velikog broja tih stranica. Vlasti blokade obrazlažu “borbom protiv zapadne kulture” a nedavno su ustanovile i “internetsku policiju” za nadzor weba i najavile, više puta odgađano, stvaranje posve iranskog interneta.

 

Fena/Informer.ba