Svijet Udarno Vijesti

Irska katolička crkva prikrivala zlostavljanje djece

Izvještaj koje je naručila irska vlada pokazalo je da je hijerarhija katoličke crkve u Irskoj nastavila prikrivati spolno zlostavljanje djece od svećenika čak i nakon što je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća uvela pravila za zaštitu maloljetnika.

Otkrića silovanja i fizičkog zlostavljanja od pripadnika vjerskih redova i svećenstva u prošlosti poljuljali su dominantnu ulogu katoličke crkve u Irskoj.

Posljednji izvještaj o postupanju u slučaju tvrdnji o spolnom zlostavljanju u biskupiji Cloyne u okrugu Cork pokazuje da je više rangirani kler sve do nedavno još uvijek pokušavao prikriti tvrdnje o zlostavljanjima.

Ovo nije katalog propusta iz drugog razdoblja. Nije riječ o Irskoj prije 50 godina. Riječ je o Irskoj sada”, rekla je na pres-konferenciji ministrica za djecu Frances Fitzgerald.

Bez iznimke žrtve osjećaju da ih je institucionalna crkva iznevjerila. Sve su mišljenja da je na njihovim sastancima s višim crkvenim dužnosnicima jedina briga bila zaštita institucije umjesto dobrobiti djece“, kaže se u izvještaju.

Izvještaj, koji se bavi s 19 svećenika koji su navodno zlostavljali djecu od januara 1996. do februara 2009. godine, navodi kako biskupija nije izvijestila o svim pritužbama na policiji i nije zdravstvenim službama prijavila niti jednu pritužbu od 2006. do 2008. godine.

Biskup koji je ranije bio odgovoran za tu biskupiju, John Magee, lagao je vlastima da je sve navode o zlostavljanjima prijavio policiji, navodi se u izvještaju. On je u martu odstupio s položaja nakon što je crkvena istraga ocijenila da je njegovo rješavanje tvrdnji o zlostavljanjima izložilo djecu riziku, prenosi u srijedu Hina.

 

Fena/Informer.ba