Svijet Vijesti

Irska: Zbog optužbi za zlostavljanje djece Vatikan povukao svog predstavnika

Vatikan je povukao svog specijalnog izaslanika iz Irske nakon što je u toj zemlji, poznatoj kao dominantno katoličkoj, objavljen još jedan  skandalozan izvještaj  o slučajevima zlostavljanja djece od strane svećenika.

Vatikan je izvijestio kako povlači papinskog nuncija Giuseppea Leanza natrag u Rim kako bi raspravili o spomenutim izvještajima.

Izvještaj koji je objavila Irska vlada otkriva, naime, kako su crkveni vođe u biskupiji Cork zataškali 19 žalbi za zlostavljanje u razdoblju od 1996. do 2009. Korški biskup prošle je godine zbog toga podnio ostavku. Radi se o četvrtom u nizu izvještaja o zlostavljanjima djece u crkvenim redovima. Prethodni su se odnosili na druge dvije biskupije i jedan katolički internat.

Izvještaj je razbjesnio i irskog premijera Enda Kennyja koji se u nedavnom oštrom govoru u parlamentu obračunao s Katoličkom crkvom. “Kultura Vatikana je disfunkcionalna, elitistička, narcistička i van dodira sa stvarnim svijetom. Crkveni lideri opetovano su branili svoju instituciju na štetu zlostavljane djece i analizirali svaki otkriveni slučaj pedofilije pomnim advokatskim okom“, kazao je tada Kenny, poručivši Crkvenim glavešinama kako “ovo nije Rim, već Republika Irska 2011. godine, republika u kojoj vladaju zakoni“.

Premijer Irske odlučio je da više neće trpjeti bahatost Vatikana, koji i dalje odbija sarađivati s vlastima u istrazi oko prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece koje traje već desetljećima te obećao izradu novih zakona prema kojima će bilo kakvo prikrivanje informacija o zlostavljanju postati kazneno djelo koje će se najstrože sankcionirati.

 

Index.hr/Informer.ba