Svijet Vijesti

Irski gay senator odustao od kandidature za predsjednika

Irski homoseksualni senator David Norris, koji je bio najizgledniji kandidat za budućeg predsjednika države, povukao se iz izborne utrke nakon što je priznao da je koristio svoj ured kako bi pokušao umanjiti kaznu bivšem partneru kojem se sudilo za seks sa maloljetnikom.

Norris, karizmatični stručnjak za irskog pisca Jamesa Joycea, postao je vodeći kandidat za predsjedničku dužnost nakon što je u anketi u junu dobio podršku 42 posto ispitanika, iznenađujuće puno za pretežno rimokatoličku Irsku.

No, priznanje kako je od izraelskog suca tražio da bude blag prema njegovu bivšem partneru Izraelcu u presudi za seksualnu vezu sa 15-godišnjim palestinskim dječakom, što se po zakonu smatra silovanjem, dovelo je do poziva da se povuče iz utrke.

Norris je rekao da je pogriješio jer u pismu, poslanom 1997. iz njegova tadašnjeg ureda u gornjem domu irskog parlamenta, nije izrazio dovoljno suosjećanja za žrtvu zločina.

Ipak, dodao je kako je ponosan, jer je pokazao da seksualnost više nije prepreka za ulazak u visoke političke sfere u Irskoj.

Pokazao sam kako je moguće da i homoseksualna osoba bude ozbiljan kandidat za najviše položaje u Irskoj‘, rekao je Norris pristalicama okupljenima ispred njegova doma u Dublinu nakon što je objavio povlačenje.

Homoseksualnost je u Irskoj dekriminalizirana 1993., puno kasnije od drugih evropskih zemalja, i to nakon kampanje koju je vodio Norris. Istospolna partnerstva ozakonjena su prošle godine.

 

Fena/Informer.ba