BiH Udarno Vijesti

Irski Independent: Bosna nam je pokazala zlo u europskoj duši

Irski list Independent objavio je povodom hapšenja Ratka Mladića zanimljivu introspektivnu analizu o europskom duhu, svijesti i zabludama koje Europa ima sama o sebi. U članku Bosna nam je pokazala zlo u europskoj duši opisuje kako se duh zaboravljene mračne prošlosti opet vratio u Europu i svijet.

U članku piše kako je upravo Bosna bila “domaćin” dva događaja koja autor smatra moralnim prekretnicama 20. stoljeća koje su po mnogočemu oblikovali Europu i svijet. Prvi je događaj ubistvo austrougarskog prijestolonasljednika Ferdinanda u Sarajevu , nakon čega su se europska carstva urušila, a iz ruševina su kasnije izronili genocidalni monstrumi komunizam i nacizam. Druga prekretnica, u nešto manjem opsegu, zbila se 80 godina kasnije u Srebrenici kada su se iluzije o posttotalitarnom svijetu rasplinule na najbrutalniji mogući način.

Europski čovjek koji je bio sposoban za pokolj hiljada civila u Francuskoj i Belgiji 1914. godine još uvijek je bio tu, sad ubijajući hiljade nevinih u Bosni. Autor se pita kako civilizirana Europa nije bila svjesna svega što se događa u njenom dvorištu i kako nije bila spremna i sposobna ništa učiniti po tom pitanju, već je u njeno ime morao reagirati SAD.

Autor članka smatra kako je Europa u slučaju Bosne iznenadila samu sebe, jer nije bila spremna otkriti da zlo još uvijek živi i u njenoj duši. Ono što se smatralo atavizmom mračne prošlosti, kao nešto što je danas rezervisano za azijske i afričke narode, vratilo se kao bumerang i obilo o glavu Europi podsjećajući je da je zlo rezervisano za sve ljude bez obzira na humanitarne i političke standarde.

Srebrenica je označila početak novog vala zla koji je preplavio svijet

Novinar tvrdi kako se svako ko je bio u Bosni u periodu između 1992. i 1995. godine od tamo vrati kao drugi čovjek, pa tako i on sam opisuje niz događaja, nama na ovim prostorima dobro poznatih, koji su po svim mjerilima civiliziranosti za Europu bili nadvladani.

Autor članka pokolj u Srebrenici uzima kao buđenje nove mračne sile koja će u narednim godinama preplaviti svijet, osuđujući pritom cinizam agresora koji je pretpostavljao – s pravom – da Europa neće učiniti baš ništa da na to odgovori. Ratka Mladića se tada doživljavalo kao devijaciju nadolazećeg vala međunarodne tolerancije i poštovanja, piše autor, ali se ubrzo pokazalo da on nije iznimka već pravilo. U narednim godinama došlo je do 11. septembra, invazije na Irak i niza građanskih i ostalih ratova u Afganistanu, Pakistanu, Libiji, Palestini…

Nadalje zaključuje kako je prilično zanimljivo da su karijere Mladića i Bin Ladena završile u približno isto vrijeme; jedan pseudokrščanin, drugi pseudomusliman, a obojica zapravo obične ubice.

Mi koji smo bili u Bosni, tamo smo vidjeli tamu, ali nismo znali da će ona zamračiti čitav svijet. Kako smo bili glupi, misleći da je to samo balkanski način“, zaključuje tekst novinar Indenpendenta.

 

Informer.ba