Crna hronika Udarno Vijesti

Iskazi svjedoka u nastavku suđenja Predragu Terziću za zločine u Kalinoviku

Na suđenju za zločine u Kalinoviku, zaštićena svjedokinja odbrane kazala je da je saznala kako optuženi Predrag Terzić nije učestvovao u hapšenju Šerife Hadžić u junu 1992. godine u selu Mjehovina (općina Kalinovik).

Svjedokinja pod pseudonimom C ispričala je pred Državnim sudom da se u junu 1992. godine krila u šumama u blizini sela Mjehovina zajedno s komšinicom Šerifom Hadžić i još nekoliko osoba.

Jednog dana kada smo se krili, Šerifa je rekla da je dolje u selu vidjela Zeljaju i još jednog Savu. Prišla im je i oni su joj rekli da mora da traži oružje po selu. Nakon što nije ništa našla, otjerali su je u zatvor u školu”, kazala je svjedokinja C.

Zaštićena svjedokinja je dodala da je nakon izvjesnog vremena i ona odvedena u zatvor u Kalinovik, te da je tamo ponovno srela Šerifu Hadžić, od koje je saznala da su je “Zeljala i Savo” uhapsili.

Na ročištu održanom u junu prošle godine, u korist Državnog tužilaštva iskaz je dao Rešad Hadžić, koji je rekao da je saznao kako su njegovu majku Šerifu, koja je preminula nakon rata, iz sela Mjehovina u Osnovnu školu “Miladin Radojević” u Kalinoviku odveli optuženi Predrag Terzić, Aleksandar Cerovina i još jedan policajac.

Uz Terzića i Cerovinu, za učešće u zločinima počinjenim 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom s područja Kalinovika, Tužilaštvo BiH tereti Milana Perića i Spasoja Dodera, bivše pripadnike Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik.

Tužilaštvo smatra da su optuženi nezakonito hapsili civile i odvodili ih u Osnovnu školu “Miladin Radojević” i logor “Barutni magacin” u tom gradu.

Neđo Zeljaja, nekadašnji komandir stanice milicije u SJB-u u Kalinoviku, pravosnažno je osuđen pred Sudom BiH na 15 godina zatvora zbog zločina u Kalinoviku.

Zaštićena svjedokinja C bila je posljednja svjedokinja Odbrane na suđenju Periću, Doderu, Terziću i Cerovini, a na narednom ročištu planirano je da odbrane u sudski spis unesu materijalne dokaze, čime bi bio završen dokazni postupak.

Suđenje će se nastaviti u utorak, 7. februara ove godine, prenosi BIRN – Justice Report.

Fena/Informer.ba