Izdvojeno Politika Vijesti

Islamska zajednica BiH oštro osudila Dodikovu izjavu austrijskom “Standardu”

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBiH) najoštrije osuđuje uznemirujuću i zastrašujuću izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika datu austrijskom „Standardu“, koja je u ponedjeljak objavljena u “Nezavisnim novinama”, saopćila je Služba za odnose s javnošću Rijaseta IZBiH.

U IZBiH smatraju da je izjava Dodika: „Mi ne vjerujemo dobrim namjerama muslimana. Imamo potpuno negativno iskustvo“, na tragu uvjerenja haške osuđenice i bivše predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić iz 1993. godine da su „muslimani genetski kvaran materijal“, ali i podsjeća na njegov stav iz 2008. godine da je „za Republiku Srpsku neprihvatljivo da nam sude sudije muslimani”.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, izjavu Milorada Dodika smatra šovinističkom, antiislamističkom i islamofobičnom kojom se sa najvišeg nivoa institucija moći i sistema vlasti podstiče mržnja prema jednoj vjerskoj grupi.

Stoga, IZBiH traži jasno i nedvosmisleno povlačenje izjave i izvinjenje Milorada Dodika svim muslimanima u svijetu.

“IZBiH očekuje da će međunarodna zajednica, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, evroatlanske institucije, Ujedinjeni narodi i Organizacija islamske konferencije, kao i Dodikovi mentori u Beogradu na vrijeme prepoznati opasnosti kojima su izloženi bosanski muslimani i da će, na temelju iskustva genocida kojeg su počinile srpske snage i uzimajući pouku iz ranijih grešaka međunarodne zajednice, spriječiti novo stradanje i genocid nad Bošnjacima muslimanima“, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZBiH.