Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

Islamsko bankarstvo jedna od opcija za ekonomski razvoj BiH

Za ekonomski razvoj BiH iznimno je važno tražiti načine kako bolje iskoristiti kapacitete, kao i opcije koje je moguće ostvariti pomoću islamskog bankarstva, rekao je za Agenciju FENA prof. dr. Mehmet Asutay, direktor Durham centra za islamsku ekonomiju i finansije na Durham Univerzitetu u Velikoj Britaniji. 

 

Ono što je esencijalno za BiH je, ističe, to što se islamske finansije smatraju kao jedna od opcija s naglaskom na realnu ekonomiju.

“Zato bi ekspanzija islamskih finansija imala pozitivan uticaj i na uspostavljanje kapaciteta za ekonomski razvoj”, kazao je Asutay.

Tu se za BiH, ali i za druge evropske zemlje, naglašava, postavlja pitanje legislative, odnosno zakonskih okvira.

“Međutim, mnoge zemlje u Evropi kao što su Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo već su našle načina kako se nositi s regulatornim zahtjevima. U BiH već ima jedna islamska banka, tako da postoje neki uslovi da se legislativa prilagodi za još bolje uspostavljanje ove vrste bankarstva u BiH”, objasnio je profesor sa Durham Univerziteta.

Zbog toga smatra da je u našoj zemlji svijetla budućnost islamskog bankarstva.

“To bi bio veliki doprinos širenju islamskih finansija u BiH, što bi istovremeno privuklo direktne strane investicije i kapital u ovu državu. Samim tim BiH imala bi mogućnost da postane centar islamskog bankarstva, te za uspostavljanje većeg interesa za ove finansije na području Balkana”, zaključio je Asutay.

Fena/Informer.ba