BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Ismet Bajramović: Klinci tajkuna voze džipove od 150 hiljada, a njihovi radnici ne mogu na pregled kod ljekara

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović otvoreno je progovorio o nekim od najkrupnijih pitanja za radnike u BiH u intervju za novinsku agenciju Atrakcija. Bajramović u intervju govori o problemu gašenja fabrike BIRA, ključnim problemima radnika, Zakonu o radu, relacijama u regiji, te o nesnošljivim pritiscima tajkunskog lobija prema vrhu sindikalnog pokreta ne samo u BiH već i u cijelog regiji.

„Imamo mehanizme, stvorili smo relacije i obilježićemo one koji su se obogatili na uništavanju fabrika, kupili medije i danas žele kontrolisati i dresirati glasove razuma, pravednosti, solidarnosti i očaja. Zna se ko ima koje medije, ko iz kojih razloga zastupa neke teze, i zašto je BiH postala postala društvo sirotinje koje prevodvode tajkuni sa milionima, jahtama i namjerama da prodaju interese BiH za sitne procente.“

„Savez samostalnih sindikata BiH“ može smetati samo kriminalcima, onima upletenim u kriminalnu privatizaciju, tajkunskim medijima, onima čija djeca od 20 godina voze džipove od 150 hiljada maraka i izazivaju bijes i suze u narodu, koji su debelo upleteni u kriminalne privatizacije i kupuju jahte dok njihovi radnici ne mogu otići kod liječnika ili kupiti antibiotike za sebe i svoju djecu, rekao je u intervju za novinsku agenciju Atrakcija predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

„Takve treba staviti na stup srama. Mi ćemo to i uraditi. Stanje je neizdrživo. Kapitalom stečenim u problematičnim i kriminalnim privatizacijama domogli su se medija i misle da mogu upravljati javnim mjenjem. Ne mogu. Javno mnijenje je nešto što oni ne mogu shvatiti jer žive u iluziji da mogu kreirati opću stvarnost. Bosni i Hervegovini je potrebna detajkunizacija društva kao jedini način ekonomskog izlaza iz krize. To je vrlo ozbiljan posao i ne može se izvesti bez ključnih faktora međunarodne zajednice“, rekao je Bajramović.

„Problem u BiH je što se neprestano vrši zamjena teza: umjesto da za propale i kriminalne privatizacije i propast fabrika i kompanija odgovaraju oni koji su odgovorni za njih, traži se zamjenske krivce a zna se ko se i kako bogatio na „propalim“ privatizacijama i vještačkoj propasti fabrika, kaže u razgovoru za Novinsku agencija Atrakcija Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Bajramović se u intervju osvrće i na ulogu udruženja poslodavaca u BiH i njihov dogovor sa MMF-om i sličnim vrlo jakim međunarodnim institucijama, na relacije međunordnih organizacija sa udruženjem poslodavaca, projeciranjem gnjeva, lažnim protestima, ulogom kantonalnih zdravstvenih osiguranja te ključnim temama za radništvo u BiH.

Novinska agencija Atrakcija/Informer.ba