BiH Vijesti

Ismet Bajramović: Radnici u BiH nemaju puno razloga za slavlje

U nedjelju 1. maja, širom svijeta bit će obilježen Praznik rada. No, da li Bosanci i Hercegovci imaju razloga da slave praznik rada, znajući da je u zemlji čak 43 posto nezaposlenih.
Kako za “San” kaže Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, ko ima sreću da radi ima i razloga da obilježava ovaj dan, odnosno da odmara za praznike. A onaj ko ne radi, a takvih je mnogo, nemaju nikakvog razloga za slavlje.
Smanjiti nezaposlenost
No, Sindikat se, tvrdi Bajramović, pobrinuo da svojim aktivnostima od izbora, stvara šanse i uslove kako bi radnici u mnogo boljem ozračju, dočekali sljedeći 1. maj i obilježili ga dostojno čovjeka.
– Radimo na tome da dođe do boljitka, smanjimo nezaposlenost, da se počne investirati u BiH, da se reguliše socijalna politika i da dođemo konačno do zakona koji će regulisati i samim time riješiti povezivanje staža radnicima. U suštini, davno je bilo vrijeme da se počnu rješavati ovi nagomilani problemi – kaže Bajramović za “San” i podvlači da se nada da će novi Zakon o radu u Federaciji biti uskoro usvojen, jer se povlači još od prošlog saziva vlasti.
– Svaki zakon je dobar, ali je potrebna i njegova implementacija. Evo u četvrtak je obilježen Dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, međutim, sve ove komponente su previđene zakonom, ali se on ne poštuje. Kaže radnik poslodavcu da mu trebaju rukavice i zaštitno odijelo jer radi osjetljiv posao, međutim njemu poslodavac odgovara “ako ti nećeš, ima ko hoće da radi”. To je problem. Poslodavci se služe ucjenama, mobingom i onda je radnik prinuđen da radi u takvim (ne)uslovima – tvrdi Bajramović.
Zaštita na radu
Upravo zbog ovakvih dešavanja, Savez sindikata, kako kaže Bajramović, posebno insistira na zaštiti na radu.
U prvi plan uvijek stavljamo, bez obzira kako je stanje teško u vremenu našeg divljeg kapitalizma, život radnika. Tek onda ide borba za plaću i radni staž. No, opet jedno bez drugog ne ide. Naime, ukoliko je čovjek opterećen teškom situacijom kod kuće, nema plaće, odmora, prekovremeno radi, a nije mu plaćeno, on je psihički opterećen i gubi koncentraciju na poslu i može lako da se povrijedi. Zato treba natjerati sve da zakone implementiraju – objašnjava on.
Dž. Busnov
Istrajni u zahtjevima
Savez samostalnih sindikata će, kaže Ismet Bajramović, radno proslaviti ovaj 1. maj i to održavanjem svoje sjednice, na kojoj će biti razmatrana aktuelna situacija o problemima radnika.
– Donijet ćemo određene zaključke, koji će ići u pravcu implementacije i praktične primjene onoga što smo do sada ispotpisivali sa političkim strankama i sa vladama. Mi ćemo istrajati i tražiti naša prava, neće nas destabilizovati bilo kakve snage jer se i mi pitamo nešto u ovom društvu. Zato se nadam da će ovaj saziv vlasti u Federaciji realizovati platformu – kaže Bajramović.