BiH Udarno Vijesti

Isplivali novi detalji o Tuzlanskoj kapiji

Na današnjem suđenju pripadnika 10. diverzantskog odreda Francu Kosu bilo je govora o masakru i stravičnom zloičinu 25.5.1995. na Tuzlanskoj kapiji, javlja Federalna.ba

Tokom svjedočenja drugooptuženog Stanka Kojića o genocidu u Srebrenici, te ubistvima nedužnih Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo, pomenut je i masakr na Tuzlanskoj kapiji. Kojić je posvjedočio o povezanosti pripadnika 10 Diverzantskog odreda sa ovim zločinom.

“Dražen mi je rekao: «Jezik za zube, ne pominji nikome Tuzlansku kapiju.» A kada sam ga pitao zašto, odgovorio mi je: «Pa šta misliš šta su oni naši radili tamo”.

O ovom zločinu nije se smjelo govoriti, posvjedočio je drugooptuženi Kojić. Još uvijek se ne zna tačno koji su to pripadnici zloglasnog 10 diverzantskog  odreda učestvovali u masakru na Tuzlanskoj kapiji kada je ubijena 71 mlada osoba, a ranjene 124.

“10 diverzantski odred, pored crnih maskirnih, imao je američku uniformu. Sa njom su Žigić Zijad, Z1 i Mladen Marinković, koje su zvali Crna trojka, ulazili u Tuzlu.”

Svako novo svjedočenje i novi svjedoci otkrivaju koliko je 10 diverzantski odred i zločini koje su, da li po naredbama nadređenih ili ne, činili njegovi pripadnici, bili brutalni.

 

 

Informer.ba