Region Udarno Vijesti

Ispovijest djevojčice: ”Mama je bila pored mene dok me očuh silovao”

”Moraš raditi što ti kažem jer me inače boli glava i ne osjećam se dobro. Ti znaš da mama ne voli kad sam ljut. Osim toga, kažeš li nekome što radimo, pojest će te mrak’‘.

Ovako je 13-godišnjoj Vesni govorio monstruozni očuh dok ju je seksualno zlostavljao.

Mali je to dio šokantne priče 13-godišnje Vesne, djevojčice iz Hrvatske, koju je godinama zlostavljao očuh, a majka je za sve te grozote dobro znala jer je spavala na susjednom krevetu!

Majke koje su ostale na strani zlostavljača otvaraju pitanje trebaju li odgovarati samo zlostavljači ili bi trebale biti odgovorne i te majke koje nisu apsolutno ništa učinile da spriječe zlostavljanje, piše Jutarnji list.

Vesnina majka s početka teksta jedna je od onih koje ništa ne čine da zaštite svoje dijete od pohotnika. Štaviše, sama ju je slala u krevet svog ljubavnika.

Po noći bi se skinuo go, a potom bi na to prisilio i djevojčicu.

“Teško mi je opisati sve što mi je činio i svu bol koju sam pritom osjećala. Podnosila sam sve to samo da bih mogla biti s majkom i to do trenutka dok nije tražio da mama i ja s njim istodobno imamo seksualni odnos“, priča Vesna.

Vesna se potom povjerila prijateljici, a potom i odgajateljki u domu u kome je radnim danima bila smještena, pa je sve završilo na sudu. Majka je na sudu svjedočila protiv nje.

Djevojčica je nakon svih tih trauma nekoliko puta pokušala samoubistvo, a stručnjaci ističu da zlostavljana djeca to ne rade kao upozorenje već se radi o ozbiljnoj želji da završe sve te muke.

“Očito se lakše uvjeravati da dijete laže nego si priznati da smo za životnog suputnika izabrali zlostavljača, pedofila”, kaže dr Ljiljana Buljan Flander.

Stručnjaci takođe upozoravaju  da se djeca bez problema požale na zlostavljanje kada to rade nepoznate osobe.

Nažalost, u 90 posto slučajeva zlostavljači su djetetu jako bliske osobe, pa se djeca lako uvjere da to što im čine nije strašno.

Oni koji bi trebali štiti djecu, katkad su pravi monstrumi, no društvo bi trebalo reagovati i zaštiti djecu.

No, na prvom su mjestu majke koje često ostaju nijeme na pozive u pomoć vlastite djece, prenosi Danas.hr.

 

Informer.ba