Izdvojeno Region Vijesti

Ispovijest novinarke: Zgrabila sam nož i zabila mu ga u srce. Umro je za par minuta!

Splitska novinarka i fotoreporterka Vesna Božanić-Serdar (46), koja je u petak naveče u stanu u dvospratnici u Peričićevoj ulici na Firulama kuhinjskim nožem ubila svog 37-ogodišnjeg momka Antu Čikeša, dala je iskaz krim-inspektorima.

U trenutku ubistva bila je u stanju teške alkoholisanosti. Novinari “Jutarnjeg lista” saznali su da joj je u krvi izmjereno više od tri promila alkohola.

Tvrdi da ju je momak Ante napao kuhinjskim nožem, ona je, kaže, zgrabila nož u samoodbrani. U trenutku rastrojstva ubola je Antu u prsa. Obdukcijom je utvrđeno da je Čikeš umro od posljedica direktnog uboda nožem dužine 18 centimetara u lijevu pretkomoru srca.

Osim toga, na pokojnikovom tijelu nisu pronađeni nikakvi drugi tragovi borbe, odnosno modrice ni povrede koje bi upućivale na to da je prije smrtonosnog uboda bilo fizičkog sukoba između njih.

Takođe, kako navodi zagrebački list, policija nikad nije primila nikakvu dojavu susjeda ni prijavu o bilo kakvom incidentu ili sukobu između njih dvoje.

Nakon što mu je zabila nož u srce, nekadašnja novinarka “Novog lista”, koja je dva dana prije ubistva proslavila 46. rođendan, nazvala je Hitnu pomoć, čije se sjedište nalazi u samom susjedstvu njene zgrade.

Bez obzira na blizinu bolnice i brzu reakciju ljekara, Čikešu nije bilo pomoći. Umro je prije dolaska ekipe Hitne pomoći.

Kako “Jutarnji” saznaje, novinarka je tokom ispitivanja u policiji odbila advokata kazavši da joj ne treba. Bez obzira na to, nakon što bude predana pritvorskom nadzorniku i potom privedena na Županijsko državno odvjetništvo, dodijeliće joj se, ako ga sama ne bude mogla platiti, branilac po službenoj dužnosti.

Zanimljivo je da je pokojni Čikeš u maju 2005. godine bio uhapšen, pritvoren i optužen kao jedan od učesnika u lancu međunarodne prostitucije koji je predvodio Lenko Bešlić, a koji je 2010. pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zato što je silovao 18-ogodišnjakinju namamivši je prevarom u svoj automobil, i to tako što se predstavio kao policajac.

Čikeš je u Bešlićevom lancu prostitucije, za šta suđenje još nije okončano, bio zadužen za “sigurnost” djevojaka iz Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Vesna Božanić-Serdar je dugo godina bila splitska dopisnica riječkog “Novog lista”. Prije nešto više od godinu dana, iako je bila dugogodišnja honorarna saradnica tih novina, dobila je otkaz, a zatim je upala, kako kažu njeni prijatelji, u “dublje probleme”.

Navodno je počela da mnogo pije, između ostalog i zato što je imala kredit koji više nije mogla otplaćivati budući da je ostala bez koliko-toliko redovnog honorara.

Čak je i novokupljeni stan iznajmila da bi tim novcem mogla otplaćivati kredit, te se preselila kod svoje majke.

Činilo se da su se stvari promijenile nakon što je upoznala Čikeša, a preko Facebooka se svojim prijateljima čak i pohvalila da ju je krajem jula prošle godine, nakon predstavljanja njene knjige u “Komiži”, zaprosio.

 

Jutarnji list/Informer.ba