BiH Vijesti

Ispred institucija BiH ostalo 300 bivših vojnika, ostali otišli kući

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su prema zakonu iz 2010. godine stekli pravo na prijevremeno penzionisanje, i dalje se nalaze pred zgradama institucija BiH u Sarajevu, kako bi ispratili rad na izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama.

“Ovo je 12. dan da smo ovdje, samo što nas je sad 300, jer smo ostale juče poslali kući”, rekao je danas Srni predstavnik bivših vojnika Senad Hubjer.

Prema njegovim riječima, bivši vojnici će sa ovog mjesta pratiti rad na najavljenim izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama.

“Želimo da im stavimo do znanja da smo tu i da pratimo rad radne grupe koja će, na čelu sa ministrom odbrane Muhamedom Ibrahimovićem, raditi na tom pitanju”, objasnio je Hubjer i dodao da će rad na izmjenama zakona pratiti i pravni zastupnik bivših pripadnika Oružanih snaga BiH Senka Nožica.

Hubjer je najavio da bi bivši vojnici danas trebalo da se sastanu sa ministrom odbrane BiH.

“Radna grupa je dobila zadatak da u narednih sedam dana, do idućeg petka, uradi prijedlog izmjena zakona, a do tada ćemo mi sigurno biti ovdje”, zaključio je Hubjer.

Savjet ministara BiH jednoglasno je juče usvojio zaključak kojim se obavezuje da u budžet BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva kojima će otpuštenim pripadnicima Oružanih snaga BiH biti isplaćene penzije od stupanja na snagu do 31. marta ove godine.

Odlučeno je da ta sredstva budu prebačena penzionim fondovima Republike Srpske i Federacije BiH radi krajnje isplate korisnicima.

Zaključak Savjeta ministara je da se uporedo sa budžetom za 2012. godinu radi na ukidanju zakona koji vojnicima garantuje prijevremeno penzionisanje i isplatu penzija.

 

Srna/Informer.ba