Izdvojeno Region Vijesti

Ispunjeni uslovi da Mladić bude izručen Hagu

Specijalni sud u Beogradu donio je rješenje da su ispunjeni uslovi za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu – rekla je novinarima portparol Suda Maja Kovačević-Tomić.

Ona je rekla da Mladić nije na današnjem polučasovnom ročištu želio da se izjasni o haškoj optužnici i da je odbio da je primi.

Maja Kovačević-Tomić je istakla da je do ponedjeljka rok za eventualnu žalbu Mladićeve odbrane na rješenje o izručenju i dodala da ta žalba zadržava izvršenje ovog rješenja.

Ona je dodala da nakon pravosnažnosti rješenja konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Srbije.

Rok za žalbu na odluku su tri danaa, a sud ima isti rok za odlučivanje o žalbi.

Maja Kovačević-Tomić je naglasila da je danas utvrđeno da je Mladić zdravstveno sposoban da prisustvuje ročištu iako on ima niz hroničnih bolesti, jer su prethodno obavljeni svi ljekarski pregledi.

Ročištu kod istražnog sudije Milana Dilparića prisustvovali su osim Mladića i njegovi branioci, te predstavnik Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Komentarišući zahtjev odbrane za nezavisnim ekspertskim ljekarskim timom koji bi utvrdio stanje Mladića, Kovačević-Tomić je rekla da taj zahtjev odobrava istražni sudija, ali da on mora prethodno biti i zvanično podnesen.

Ona nije htjela da komentariše Mladićevo zdravstveno stanje.

ADVOKAT: DONESENA ODLUKA O ISPUNJENOSTI UVJETA ZA IZRUČENJE

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je danas odluku da su ispunjeni uvjeti za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, rekao je Mladićev advokat Miloš Šaljić.

Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da će se u ponedjeljak žaliti na tu odluku, prenijele su agencije.

“Pismeno ćemo tražiti da Mladić bude prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u ponedjeljak, kada će i sudsko vijeće odlučivati o tom našem zahtjevu”, rekao je advokat po završetku Mladićevog saslušanja.

 

Srna/Informer.ba