BiH Izdvojeno Vijesti

Istraga protiv ministra Alkalaja i njegovog pomoćnika Lukovca

Dokumentacija koju je SIPA izuzela iz MVP-a BiH i proslijedila Tužilaštvu odnosi se na ministra vanjskih poslova u tehničkom mandatu Svena Alkalaja i njegovog pomoćnika Harisa Lukovca.

Riječ je o dokumentaciji koja se odnosi na anonimnu krivičnu prijavu protiv Harisa Lukovca i Svena Alkalaja zbog zloupotrebe ovlaštenja. Alkalaj je pune dvije godine ignorisao zakonske propise i za vrijeme svog odsustva iz BiH prenosio ovlaštenja na pomoćnika ministra za opšte poslove Lukovca da rukovodi MVP-om, pored živog zamjenika ministra Ane Trišić-Babić“, kaže izvor blizak istrazi.

Izvor blizak istrazi navodi da je Lukovac isključivao sve u MVP-u i upravljao finansijskim sredstvima, ljudskim resursima i vanjskopolitičkim instrukcijama, koje su vrlo često izlazile iz normalnih okvira i služile prvenstveno stranačkim i ličnim interesima.

I zbog izvještaja revizije za 2009. godinu inspektori Kriminalističko-istražnog odjeljenja SIPA počeli s da prikupljaju građu protiv Lukovca, jer su u njegovom sektoru finansije.

Razlog izuzimanja dokumentacije iz MVP-a je i anonimna krivična prijava protiv Lukovca zbog malverzacija u vezi sa uspostavljanjem “sumnjivog sistema za upravljanje dokumentacijom“.

Riječ je o enormnim sredstvima koja su navodno na to potrošena. Riječ je o iznosu većem od 500.000 eura, a realno ta opema koja je ušla u MVP ne vrijedi više od 100.000 maraka. Riječ je o donatorskim sredstvima Velike Britanije“, kaže sagovornik.

SIPA je ljetos izuzela dosije iz kadrovske službe na ime Nino Lukovac, rođenog brata Harisa Lukovca, koga je ovaj primio prošle godine na mjesto sekretara, iako ima sumnjivu diplomu koju je kupio u Australiji.

 

Srna/Informer.ba