Politika Udarno Vijesti

Istraživanje javnog mijenja: Dodik najbolje ocijenjeni političar u RS-u

Predsjednik Republike Srpske /RS/ i lider SNSD-a Milorad Dodik najbolje je ocijenjeni političar u RS, dok su građani najviše negativnih ocjena dali predsjedniku Demokratske partije /DP/ Draganu Čaviću – rezultat je istraživanja javnog mnjenja agencije “Ipsos Strategic marketing”.

Dodik je najpozitivnije ocijenjeni političar i pozitivno mišljenje o njemu ima 57 odsto građana RS. Negativno ga je ocijenilo 20 odsto stanovnika tako da je ukupna pozitivna ocjena o Dodiku najviša i iznosi 37 odsto.

Prema rezultatima istraživanja, koje je ova agencija uradila od 7. do 14. novembra za “Glas Srpske”, Čavić je dobio najviše negativnih ocjena među političarima u RS. Negativno mišljenje o njemu ima 38 odsto građana RS, a pozitivno 23 odsto. Ukupan skor rejtinga lidera DP-a je minus 16 odsto.

Poslije Dodika, najviše pozitivnih poena dobio je predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić. Radojičića je pozitivno ocijenilo 47 odsto građana RS, a negativno 16 odsto. U ukupnom skoru pozitivno mišljenje o njemu ima 31 odsto građana Srpske.

Visokog funkcionera SDS-a Ognjena Tadića pozitivno je ocijenilo 45 odsto građana RS, a negativno njih 22 odsto. Njegov rejting je u plusu u procentu od 22 odsto.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović dobio je pozitivno mišljenje 43 odsto građana RS, a negativno 22 procenta pa je njegova ukupna pozitivna ocjena 21 odsto.

Izjašnjavajući se o ministru prosvjete i kulture RS Antonu Kasipoviću 42 odsto građana RS dalo mu je pozitivnu, a 22 odsto negativnu ocjenu.

Ministar policije RS Stanislav Čađo dobio je pozitivnu ocjenu od 40 odsto, a negativnu od 22 odsto građana RS.

Premijera RS Aleksandra Džombića pozitivno je ocijenilo 34 odsto, a negativno 28 odsto građana RS. Njegov ukupni pozitivni skor je sedam odsto.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ima 35 odsto pozitivnih i 30 odsto negativnih procenata, tako da je njegov ukupni rejting pet odsto u plusu.

U plusu su još lider SDS-a Mladen Bosić sa ukupnim skorom od tri odsto. Njegov rad pozitivno je ocijenilo oko 32 odsto građana, a negativno oko 28 odsto.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, te predsjednik DNS-a Marko Pavić dobili su minimalnu ukupnu pozitivnu ocjenu. Pozitivno mišljenje o Đokiću ima 30 odsto, a negativno 28 odsto građana. Paviću je pozitivnu ocjenu dalo 23 odsto anketiranog stanovništva, a negativnu 21 procenat.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović dobili su po 24 odsto i pozitivnih i negativnih ocjena.

Istraživački konsultant agencije “Ipsos Strategic marketing” u Banjaluci Sonja Stančić rekla je da su istraživanja pokazala da građani žele da vjeruju da predsjednik RS i lider SNSD-a može da riješi sve njihove probleme. “Iako je ohrabrujuće imati ovako pozitivan rejting, predsjedniku Republike je to i velika obaveza jer građani zapravo sva rješenja očekuju od njega“, rekla je ona.

Ona je dodala da je interesantno da je Igor Radojičić političar sa najmanje negativnih ocjena što govori da građani nemaju mnogo zamjerki na njegov rad.

 

Srna/Informer.ba