Izdvojeno Svijet Vijesti

Istraživanje: Pećinske žene vodile glavnu riječ, muškarci sjedili u pećini

Novo istraživanje naučnika sa Oksforda i međunarodnog tima antropologa pokazalo je da su žene u praistoriji odlučivale i bile dominantne u odnosu na muškarce.

Istraživanje je pokazalo da je “alfa pećinska žena” izlazila u lov i donosila odluke dok je pećinski čovjek uglavnom sjedio u pećini.

Ovo otkriće detaljno je objašnjeno u časopisu Nature i moglo bi da ugrozi vjerovanje da je pećinski čovjek bio agresivan i nasilan prema ženi.

Alfa pećinska žena je po svemu sudeći putovala dalje od svog muškarca, a moguće je i da se više družila i socijalizovala od njega. Scena u kojoj pećinski čovek udari toljagom ženu po glavi, uhvati je za kosu i uvuče je u pećinu tako postaje besmislena.

Koristeći lasere i naprednu tehnologiju, naučnici su analizirali gleđ fosila zuba koji su pronađeni u pećinama u Južnoj Africi. Oni su upoređivali zube mužjaka i žena.

Analiza zuba im je pokazala da li su ti pećinski ljudi bili lokalci ili su došli iz nekog drugog kraja. Više od polovine ženskih zuba su bili iz neke druge regije, dok je muških pridošlica bilo samo 10 odsto.

 

Srna/Informer.ba