Svijet Udarno Vijesti

Italija matematički prešla “tačku s koje nema povratka”

Kamate na italijanske obveznice skočile su iznad praga od sedam posto poslije kojeg su druge članice evrozone bile primorane da traže pomoć iz inostranstva.

Granica od sedam posto smatra se nepodnošljivom i to je tačka na kojoj su Portugal, Grčka i Irska bile primorane da zatraže finansijsku pomoć.

Nakon toga, analitičari Barclays banke su poslali svojim klijetima upozorenje da je Italija upravo i matematički prešla tačku s koje nema povratka. Italija mora da vrati više od 360 milijardi eura duga u 2012. godini.

Barclays  upozorava da, iako su reforme nužne, one više same po sebi nisu dovoljne da zaustave krizu. Ni optimistična kombinacija rasta ekonomije i štednje više nije dovoljna da pokrije trošak duga.

Prema procjeni analitičara već je prinos od 5,5 posto na državne obveznice tačka u kojoj dolazi do kraja igre. Države tada ulaze u začarani krug u kom visoke kamate uvjere sve ostale povjerioce da je stabilnost narušena, što dovodi do novog rasta kamata i logične poslijedice otpisa djela duga i proglašenja nesolventnosti. Radi poređenja, kamata na naplatu njemačkih obveznica je 1,73 posto.

“Niko ne želi da pozajmi novac državi kada će ona iskoristiti ta sredstva za plaćanje kamata na stare zajmove. To je trošenje dobrog novca na loš novac”, ocijenio je urednik ekonomskog servisa BBC-a Robert Preston. On je dodao da investitori znaju da država sa velikim dugovima više ne može da ih vraća onda kada kamata dostigne ovaj nivo.

Jedino moguće rješenje za Italiju, kažu analitičari, u ovom trenutku je da ECB stupi na scenu i počne da štampa eure i kupuje italijanske obveznice.

 

B92/Informer.ba