Svijet Udarno Vijesti

Italija: Zaplijenjeno oko pet tona mesa pod sumnjom na zaraženost bakterijom E. coli

Talijanske vlasti zaplijenile su oko pet tona hamburgera i ćevapčića francuske proizodnje koji bi mogli biti uzrok zaraze sedmero djece u Lilleu, kako bi se uradila analiza, saopćeno je u petak iz ministarstva zdravlja.

„Karabinjeri su u četvrtak poslijepodne zaplijenili 1.570 paketa hamburgera od kilogram i 4.000 paketa ćevapčića od 900 grama (ukupno oko pet tona) marke Steaks Country, proizvoda francuske kompanije SEB, a koje bi moglo biti uzročnik zaraze u Francuskoj’‘, navelo je ministarstvo u saopćenju.

To meso je zaplijenjeno u blizini Verone u njemačkom diskontu Lidl, koji „u potpunosti sarađuje“ s vlastima i povlači sumnjive proizvode iz supermarketa“, navelo je ministarstvo, prenio je AFP.

Ove proizode će analizirati Zooprofilaktički institut u Padovi „kako bi provjerio prisutnost zaraznih bakterija“ u mesu, navodi se u saopćenju.

Sedmero djece je još u petak bilo na hospitalizaciji u bolnici u Lilleu, na sjeveru Francuske, a među njima jedno u teškom stanju, nakon što su zaraženi bakterijom E. coli jedući sumnjive hamburgere koji će biti analizirani kako bi se utvrdio uzrok zaraze.

 

Fena/Informer.ba