Svijet Udarno Vijesti

Italiju očekuju nove mjere štednje

Kabinet italijanskog premijera Marija Montija odobrit će u ponedjeljak, 5. decembra opsežan paket hitnih mjera za smanjenje duga, kao i dugoročne strukturne reforme radi podsticanja privrednog rasta, izjavio je Monti u Briselu.

On je jučer govorio na konferenciji za novinare, pošto su ministri finansija eurozone odložili donošenje važnih odluka za spas eura za slijedeću sedmicu.

Monti je rekao da će detalje o mjerama štednje i rasta saopćiti kada ih kabinet odobri, i pozvao sindikate i zakonodavce da budu odgovorni u reakcijama na reformu italijanskog obimnog penzionog sistema, prenijela je agencija AP.

“Ukoliko Italija to ne uradi, ili uradi manje nego što je potrebno, posljedice će biti veoma ozbiljne za sve”, rekao je Monti, dodajući da je evropskim zvaničnicima ponovo potvrdio da Italija čvrsto namjerava da uravnoteži budžet do 2013. godine.

Premijer Italije nalazi se pod ogromnim pritiskom da progura reforme u parlamentu da bi se obuzdao dug Rima od 1,9 biliona eura ili 120 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i podstakao anemičan privredni rast.

Smatra se da je Italija, treća po veličini privreda eurozone, suviše velika da bi bila spašena poput manjih država kao što su Grčka, Irska i Portugal.

Bankrot Rima imao bi katastrofalne posljedice po Evropu i poslao bi talase šokova kroz globalnu ekonomiju, navodi Tanjug.

Montijeva strategija fokusira se na budžetsku štednju, privredni rast i socijalnu pravednost. Strategija uključuje ponovno uvođenje poreza na imovinu za vlasnike domova, reformu penzionog sistema, smanjenje političkih troškova, pojednostavljenje državne birokratije i prodaju državne imovine.

Dodatnim stukturnim reformama za podsticanje rasta, naveo je Monti, također je cilj smanjenje državnog duga, tako da je cilj javnih finansija “čak i ako se ekonomska situacija pogorša više nego što se očekuje, zagarantovan”.

Fena/Informer.ba