Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Ivanić: Dodik je najbolji stručnjak za proizvodnju korupcije

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će njegova stranka ući u obračun s korupcijom u vlastitim redovima, te da će u javnim preduzećima koja su poslovala s gubitkom doći do smjene direktora.

SNSD ima dovoljno dobrih kadrova i SNSD će očistiti sve, prije svega u Srpskim šumama, a krenućemo da raščišćavamo nepravilnosti u zdravstvu, to je nesumnjivo, zatim u Geodetskoj upravi i, ako to podrazumijeva smjene do najvišeg nivoa u tim sektorima, biće smijenjeni. Ali, to ćemo mi procijeniti i donijećemo odluke veoma brzo“, rekao je Dodik.

Kako je to predsjednik RS-a i najavio, prve smjene uslijedile su već u petak, i to JP Šume RS-a, piše Oslobođenje.

Srđan Ljubojević, direktor tog preduzeća, smijenio je, na prijedlog Nadzornog odbora, tri direktora šumskih gazdinstava u RS-u zbog milionskih gubitaka, dok je jedan direktor sam podnio ostavku. Zbog prošlogodišnjeg gubitka od 1,6 miliona KM, smijenjen je Rajko Bulajić, direktor ŠG Romanija sa Sokoca, Igor Vuković, direktor ŠG Birač iz Vlasenice zbog 1,4 miliona maraka minusa, te Rajko Banjac, direktor ŠG Oštrelj iz Drinića.

Zbog velikih gubitaka, ostavku na mjesto direktora Šumskog gazdinstva iz Gradiške podnio je Veselko Lazić.

Među četiri najveća javna preduzeća u RS-u u prošloj godini profitabilno je poslovao samo dio sistema Elektroprivrede, dok su JP Željeznice, Šume i Pošte RS-a iskazale ukupan gubitak veći od 23 miliona KM.

Negativno poslovanje javnih preduzeća, ocjenjuju ekonomski analitičari, velikim dijelom je rezultat i velikih troškova na plate i naknade prekomjernog broja zaposlenih.

Opozicija i politički analitičari smatraju da su na javljene čistke partijskih kadrova tek dio predizborne kampanje SNSD-a koje niti će biti do kraja provedene niti će poboljšati poslovanje javnih preduzeća i ustanova u RS-u.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, ističe da u Dodikovu priču o borbi protiv korupcije ne vjeruje.

Milorad Dodik najbolji je stručnjak za proizvodnju korupcije i ova njegova priča dolazi kao dio potrebe za kupljenje glasova prije izbora. Isto kao što je nekad prijetio referendumima o svemu i svačemu, sada maše navodnim čišćenjem vlastitih redova. Jedino što iz svega može proizaći jesu unutarstranačke borbe u SNSD-u”, kazao je Ivanić.

Dodao je kako stanje u javnim preduzećima u RS-u nikada nije bilo gore, te da je i to potvrda da SNSD nema nikakvu strategiju upravljanja.

Ni Vukota Govedarica, šef Poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a, ne očekuje neke značajnije promjene u pogledu upravljanja javnim preduzećima u RS-u.

Stalni rast javne i budžetske potrošnje doveo je do kolapsa javnih preduzeća u RS-u. Istina je da kvalitetni ljudi mogu uspješno voditi bilo koju kompaniju, ali ne i u partiokratskom uređenju kakvo je u RS-u. Stanje se u RS-u mora popravljati ne smjenama partijskih kadrova, nego sistemskim mjerama, ali o tome će odlučivati građani i na izborima u oktobru i onim koji će se održati za dvije godine”, istakao je Govedarica.

 

Informer.ba