Region Udarno Vijesti

Ivi Sanaderu 10 godina zatvora!

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader osuđen je danas na 10 godina zatvora!

Proglašen je krivim za oba krivična djela, za koja je bio optužen.

Sanader je kriv po prvoj tački optužnice za primanje mita od Hypo banke! Pribavio je protivpravnu imovinsku korist od 3,5 miliona kuna, pri čemu je koristio svoj tadašnji položaj!

Presuda u ime Republike Hrvatske. Optuženi Ivo Sanader je kriv! – rekao je sudija Turudić, čitajući presudu kojom ga krivi da je za vrijeme rata stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 7 miliona šilinga, oko 3,5 miliona kuna, uzimanjem mita od Hypo banke.

Sanader je potom proglašen krivim i po drugoj tački optužnice, za primanje mita od MOL-a, čime je predao upravljačka prava INA-e MOL-u.

Sanader je na sud došao 15-ak minuta prije objave presude koju izriče sudsko vijeće pod predsjedanjem sudije Ivana Turudića. Došao je taksijem u pratnji svojih branilaca Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, nakon čega je ušao na stražnji ulaz suda na Zrinjevcu.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a optužen je za ratno profiterstvo jer je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova navodno uzeo milione provizije od austrijske Hypo banke te za uzimanje 10 miliona evra mita od čelnika Mol-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Nezavisne/Informer.ba