Izdvojeno Region Vijesti

Ivica Dačić: Balkan će se podijeliti ”carskim rezom”

Zamjenik premijera Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Balkan biti podijeljen “carskim rezom” na liniju koja je nekada dijelila Otomansku imperiju i Austrougarsko carstvo, istom linijom kojom su Balkan podijelili Winston Churchill i Staljin.

Dačić je rekao da na to ukazuju posljednje odluke Vijeća EU, koje je nazvao “duboko pogrešnim“. On je naglasio da Srbija želi da uđe u EU, ali da neke članice Unije postavljaju nemoguće uslove za članstvo, dok najveću podršku za očuvanje svojih nacionalnih interesa Srbija dobija od Rusije i Kine.

“Izvinili smo se gotovo svim narodima bivše Jugoslavije. Donesen je Statut Vojvodine, donesen je Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina koji je vjerovatno najliberalniji u Evropi”, rekao je Dačić, te ponovio da se zajedno sa pridruživanjem EU postavlja i pitanje Kosova.

Prema njegovim riječima, u dijalogu Beograda i Prištine postignuto je mnogo toga što je bilo teško za Srbiju, a neposredno pred donošenje odluke o dodjeljivanju statusa kandidata postavljeno je pitanje regionalnog predstavljanja Kosova.

Srbija je predložila i prihvata predstavljanje Kosova u okviru Rezolucije 1244. Priština to neće, a Evropa kaže `morate da se dogovorite`. Pošto Albanci to ne prihvataju, Srbija je kažnjena, a onda kažu kako nisu tražili formalno priznavanje nezavisnosti Kosova“, objasnio je Dačić, prenose mediji.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, naveo je da Srbija ne smije da se upušta u dvije vrste ekstrema – da odustane od evropskih integracija ili da zbog ulaska u EU odustane od svojih nacionalnih interesa.

Dilema EU ili Kosovo je pogrešna“, rekao je Dačić.

 

Srna/Informer.ba