Region Udarno Vijesti

Ivica Dačić: Podjela Kosova jedino rješenje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je podjela Kosova jedini realan način koje može dovesti do brzog rješenja problema.

“Mislim da je jedino realno rešenje da tamo gde žive Srbi ostanu u Srbiji, a da se drugi deo gde žive Abanci odvoji. Samo to je realan način koji nas može dovesti do brzog rešenja. Ostala rešenja su gubitak vremena i treba da prođu godine i decenije u pokušajima da rešimo mala pitanja”, rekao je Dačić u intervju za prištinski dnevnik “Zeri”.

Upitan da li predlaže podjelu Kosova, Dačić je rekao da je to njegovo mišljenje, “iako se to ne sviđa ni Beogradu ni Prištini”.

“Međutim, ja sam političar realista i ne vidim drugo rešenje“, rekao je Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije.

On je podsjetio da pitanje nezavisnosti Kosova nije “zatvoreno i da Kosovo nisu priznale sve zemalje”.

“Ako Kosovo želi da bude deo Evropske unije treba da ima i saglasnost Srbije, ali ovako kako smo počeli nećemo imati rešenja još narednih 20 godina”, rekao je Dačić.

On smatra da je dobro što je dijalog između Beograda i Prištine počeo, ali je naveo “da je veoma teško da se nađu rješenja koja će biti prihvatljiva i za Srbe i za Albance”.

 

Srna/Informer.ba