Izdvojeno Region Vijesti

Ivica Dačić prijeti Zapadu izgradnjom ruskih vojnih baza u Srbiji

Ministar policije Srbije Ivica Dačić rekao je da bi Evropa napravila veliku grešku ukoliko Srbija u martu ne dobije status kandadata za članstvo u EU i ponovio da bi se Beograd mogao okrenuti Rusiji.

“Ako EU i Amerika ne razumiju naše stavove i uvjek su na strani Albanaca, onda je normalno očekivati i da na vlast dođe politička opcija koja će se možda okrenuti Rusiji”, rekao je Dačić.

Na pitanje šta da se radi ako srbijanska kandidatura opet ne prođe, Dačić je za “Večernje novosti” ocijenio da je očigledno da u srpskom narodu postoje velike simpatije prema Rusiji i da je sve veći pad popularnosti EU.

“Ako je njihov interes da srpski narod stalno ima osjećaj da mu se čini nepravda, hajde sad da vidimo ima li višeg interesa od toga. Šta bi, recimo, bilo da se u Srbiji izgradi ruska vojna baza?”, naveo je Dačić i ocijenio da bi to sigurno bio problem za SAD.

Da Amerikanci imaju interes da se napravi veliki dogovor oko Kosova, kaže Dačić, interes Srbije bi možda i bio da uđe u NATO, ali da je očigledno da oni neće takav dil. Dačić smatra da Ameriku nije briga za izbore u Srbiji.

Govoreći o ispunjavanju uslova za dobijanje statusa kandidata, Dačić je rekao da očekuje da se izlaz nađe u dijalogu sa Prištinom, ali i naveo da Srbija mora da insistira na očuvanju Rezolucije 1244 i asimetričnom predstavljanju Kosova na regionalnim forumima.